Coca-Cola şi Pepsi sunt nevoite să-şi schimbe reţeta

(Photo Illustration by Joe Raedle / Getty Images)

Companiile Coke şi Pepsico Inc. îşi vor schimba reţeta pentru a intra în legalitate în California şi pentru a evita avertizarea de cancer de pe eticheta lipită pe sticlă.

Potrivit Pro.TV, cei doi giganţi sunt nevoiţi să îşi schimbe formula culorii de caramel. În caz contrar, vor trebui să pună pe etichete o avertizarea privind riscul îmbolnăvirii de cancer, la fel cum fac producătorii de ţigări, deoarece colorantul, denumit Caramel, utilizat în băutura răcoritoare pentru a reda nuanţa maronie, a fost inclus în lista substanţelor cancerigene.

Potrivit unui studiu, efectuat pe rozătoare, substanţa determină apariţia cancerului. Nu există însă dovezi oficiale că aceasta ar fi dus la deteriorarea sănătăţii oamenilor.

Unii specialişti susţin că o persoană ar trebui să bea 1.000 de sticle de Coca Cola sau Pepsi, pentru a lua aceeaşi doză de produs chimic administrat animalelor în laboratoarele de testare.

Însă schimbările de reţetă au intrat deja în vigoare în California şi se vor extinde în toate fabricile de Cola şi Pepsi din Statele Unite.

Aditivul care a fost schimbat se numeşte 4-methylimidazole (4-MI sau 4-MEI), despre care Center of Science in the Public Interest (Centrul de ştiinţă în interes public) spune că ar fi cancerigen.

Reprezentanţii celor două companii au confirmat că au făcut schimbările ca să se supună cerinţelor legale ale statului California, însă neagă că aditivul ar fi periculos pentru populaţie, raportează Pro.TV.

În acest sens reprezentantul Coca-Cola a declarat: “Într-adevăr, compania a luat decizia de a-i însărcina pe furnizorii de caramel să facă schimbările necesare în procesul de producţie, astfel încât să se supună cerinţelor statului California”.

Precizăm că autorităţile californiene au adăugat 4-MI pe lista aditivilor cancerigeni, după ce oamenii de ştiinţă au descoperit că, în cantităţi mari, acesta provoacă apariţia tumorilor la animale. Studiile nu au arătat însă că ar avea acelaşi efect şi asupra oamenilor.

“Nivelul de 4-MEI din băutura noastră nu prezintă un risc pentru sănătate. În afară Californiei, nicio altă agenţie de reglementare nu a declarat că 4-MEI provoacă îmbolnăvirea de cancer la oameni. Culoarea caramel din toate ingredientele noastre este şi întotdeauna va fi sigură. Acesta este adevărul”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Coca-Cola, Ben Scheilder.

Cu toate acestea, Center of Science in the Public Interest a insistat să interzică aditivul, însă reprezentanţii Food and Drug Administration au declarat ca îngrijorările centrului sunt exagerate, precizând: “Este important de înţeles că un consumator ar trebui să bea peste 1.000 de cutii de suc pe zi ca să atingă dozele administrate în studiile care au arătat că aditivul poate produce cancer în rândul rozătoarelor”.

Reţeta oficială a Coca-Cola ar fi păstrată într-un seif din Atlanta, păzit 24 de ore din 24.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură