CNADNR a lansat licitaţia pentru autostrada Bucureşti-Timişoara
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a lansat licitaţia pentru alcătuirea studiului de prefezabilitate pentru autostrada Sudului, informează b365.ro. Autostrada va face legătura între Capitală şi Timişoara prin partea de sud a României, legătură care se realizează în prezent pe ruta aglomerată DN6.
"Pe lângă decongestionarea DN6, autostrada va fi utilă pentru crearea unui nou culoar de circulaţie prin zona de sud, ce va lega partea sud-estică a ţării cu partea de vest, respectiv cu culoarul IV Pan-European, aflat în curs de execuţie. Totodată va crea o legătură facilă cu viitorul pod peste Dunăre, Calafat-Vidin”, reiese din caietul de sarcini al licitaţiei.
Primul tronson din coridorul IV Pan European ar urma sa se inaugureze în această lună, în timp ce podul Calafat-Vidin ar trebui să fie gata la începutul lui 2013. Prima secţiune de 9,5 kilometri din tronsonul de autostradă Timişoara - Lugoj, Coridorul 4 Pan-European, va fi deschis circulaţiei în ultima săptămână a lunii octombrie, a declarat Mircea Pop, directorul CNADNR.
Patru rute pe care le-ar putea urma autostrada Bucureşti-Timişoara sunt propuse de CNADNR. Prima ar fi Lugoj-Drobeta Turnu Severin - Craiova (partea de nord a centurii Craiova) - Slatina - Roşiorii de Vede- Alexandria - Bucureşti. A doua rută ar fi Lugoj-Drobeta Turnu Severin - Craiova (partea de sud a centurii Craiova) - Caracal - Roşiorii de Vede- Alexandria - Bucureşti. A treia opţiune ar putea fi Lugoj - Drobeta Turnu Severin - Craiova - Caracal - Roşiorii de Vede- Alexandria – Bucureşti şi a patra ar putea s-o constituie Lugoj - Drobeta Turnu Severin - Craiova - Slatina - Piteşti - Bucureşti.
Realizarea studiului are un termen maxim de şase luni, iar deschiderea ofertelor pentru licitaţie este programată pe data de 22 noiembrie 2012. Pentru studiul de fezabilitate CNADNR va plăti o sumă de 4,5 milioane lei.
Autostrada Sudului, un proiect din 2009
În anul 2009, ministrul Transporturilor din acea perioadă, Radu Berceanu, declara că demersurile pentru realizarea proiectului vor începe în 2010, costurile pentru autostradă fiind estimate 300 milioane euro. De asemenea, Berceanu afirma atunci că autostrada va fi finalizată "mai mult ca sigur" în anul 2014.
Uniunea European, Banca Europeană şi Guvernul ar fi trebuit să asigure investiţia în autostrada Bucureşti-Timişoara.
Ponta: Nu putem face autostrada Bucureşti-Timişoara într-un an
Premierul Victor Ponta declara în luna august a acestui an, la Slatina, după o întâlnire cu primarii USL din judeţul Olt, că autostrada Sudului este un proiect care nu poate fi făcut repede, într-un an. Totuşi, este un proiect necesar părţii de sud a ţării
Întrebat când va avea Slatina o centură ocolitoare şi Oltenia o autostrada a sudului, proiect ce a fost adus în discuţie în perioada campaniei electorale şi susţinut de USL şi de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, premierul a precizat că în perioada imediat următoare vor fi căutate surse de finanţare pentru centura ocolitoare a municipiului Slatina, dar autostrada nu poate fi făcută în numai un an de zile.
“Prima e centura pentru Slatina, pe care cred că putem să o facem foarte uşor şi o să căutăm în următoarea perioadă finanţarea necesară. În ce priveşte Autostrada Sudului, cred foarte mult într-un proiect pe care, însă, să fiu foarte corect, probabil nu-l vom face anul acesta, nici într-un an. Sudul ţării şi Oltenia nu se pot dezvoltă fără infrastructură. E bine că avem aeroportul la Craiova, dar şi acolo mai trebuie investit, însă fără drumuri bune va fi foarte greu să se dezvolte. Totuşi Slatina este un centru economic foarte puternic, nu e vorba doar de Alro ci şi de celelalte unităţi industriale, Craiova cu Fordul şi cu celelalte, la Piteşti este Dacia şi sunt alte unităţi, e o zonă foarte puternică din punct de vedere economic. Dacă nu dezvoltăm şi infrastructura o să se sufoce practic. Am venit cu maşina de la Târgu Jiu şi ştiu foarte bine cât de greu se circulă în acest moment”, a explicat primul ministru.