CM 2014 - Accidentările, partea sumbră a fotbalului
alte articole
Rapizi, agresivi ceva mai mult de o lună, fotbaliştii super-antrenaţi se vor bate să câştige Cupa Mondială de fotbal din Brazilia, dar în spatele excepţionalelor lor performanţe se ascunde întotdeauna riscul de accidentare.
"Noi ştim că în cele mai bune echipe există întotdeauna între 20 şi 30 la sută jucători accidentaţi. Este o mare problemă", a subliniat Ewald Henning, profesor de biomecanică la Universitatea Duisburg-Essen din Germania.
Combinând viteza accelerată, rotaţia corporală şi impactul, fotbalul este unul din sporturile cele expuse la accidentări: ele afectează în principal picioarele jucătorilor — contuziile musculare, entorsele la nivelul articulaţiilor, rupturile de ligamente—, dar şi capul, mai rar însă.
Pentru specialişti, accidentările sunt favorizate de sezoanele prea lungi, exigenţele publicului şi anumite echipamente utilizate la antrenament.
Conform unui studiu recent efectuat în rândul jucătorilor profesionişti cu vârste între 30 şi 49 de ani, între 40 şi 80 la sută dintre ei suferă de artroză la genunchi, faţă de 15 până la 25 la sută din populaţia generală.
Conform profesorului Hennig, antrenamentul ar putea fi parţial responsabil de aceste accidentări pentru că are tendinţa să accelereze jocul, "ceea ce-l face mult mai periculos".
Încălţămintea este, de asemenea, o cauză. În timp ce înainte ghetele erau destinate să protejeze gleznele, iar robusteţea lor (ele puteau cântări până la 1 kg) permitea să se absoarbă o parte din loviturile primite, în prezent ghetele de fotbal nu cântăresc mai mult de 100 de grame.
Oboseala fizică şi psihică riscă, de asemenea, să se facă simţită în măsura în care mai multe campionate naţionale se termină cu doar câteva săptămâni înaintea Cupei Mondiale.
"Dar publicul vrea un joc pasionant, rapid şi agresiv, iar fotbaliştii vor să câştige", a rezumat profesorul Hennig.