Cluj: Conferinţa "Aerul şi apa - componente ale mediului"

Epoch Times România
20.03.2009

Facultatea de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai găzduieşte, vineri şi sâmbătă, conferinţa "Aerul şi apa - componente ale mediului", la care participă peste 80 de cadre didactice, cercetători şi practicieni din ţară şi din străinătate.

Lucrările conferinţei se desfăşoară, vineri, în cinci secţiuni, în cadrul cărora sunt abordate teme majore privind variaţiile climatice şi impactul acestora asupra societăţii, gospodărirea resurselor de apă, calitatea apei şi a aerului urban în contextul climatic actual - cu referire la concentraţia bioxidului de carbon, poluarea provocată de traficul auto, degradarea ecosistemelor acvatice, mecanismele juridice pentru asigurarea calităţii apei şi aerului, precum şi secetele din România. Cu acest prilej, va fi prezentat şi un material despre valorificarea balneoturistică a apelor minerale cloro-sodice din sudul Depresiunii Transilvaniei.

Sâmbătă, participanţii la reuniune vor efectua o vizită la sistemul hidroenergetic Someşul Mic, cu barajele sale de acumulare, hidrocentrala Mărişelu, priza de apă potabilă şi staţia de tratare de la Gilău, precum şi la Muzeul Apei de la Floreşti.

Manifestarea este dedicată Zilei Mondiale a Apei (22 martie) şi Zilei Mondiale a Meteorologiei (23 martie), fiind organizată de Facultatea de Geografie, în colaborare cu Direcţia Apelor Someş-Tisa şi cu Facultatea de Ştiinţa Mediului.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, Direcţia Apelor Someş-Tisa - Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj organizează, vineri, acţiuni de ecologizare a cursurilor de apă din municipiile Cluj-Napoca, Dej şi Gherla, precum şi din mai multe comune de pe teritoriul judeţului Cluj. Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj a lansat un apel autorităţilor publice locale, firmelor de salubritate, agenţilor economici, organizaţiilor non-guvernamentale şi unităţilor de învăţământ să participe la această acţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor