Cîţu dezvăluie impactul pensiilor speciale pentru primari: Ar fi de 600 de milioane de lei în fiecare an

Florin Cîţu
Andrei Pricopie
06.12.2021

Şeful PNL, Florin Cîţu, a atras atenţia luni, într-o conferinţă de presă la Senat, că impactul bugetar al pensiilor speciale pentru aleşii locali, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie dacă Guvernul nu intervine, ar fi de aproximativ 600 de milioane de lei anual. Iar, în contextul limitărilor bugetare agreate în PNRR, respectiv acea limită de 9,4 % din PIB, situaţia nu arată deloc bine pentru România. Însă nu s-a anunţat încă o decizie oficială cu privire la acest subiect.

Reporter: Apropo de PNRR, le-aţi spus colegilor în şedinţa de partid o îngrijorare despre impactul bugetar pe care l-ar avea creşterea pensiei minime.

Cîţu: Nu, am vorbit despre reforma în sistemul de pensii, avem în PNRR anumite criterii, un sistem de pensii bazat pe sustenabilitate, până în 2070 de exemplu, un sistem de pensii care se bazează pe sustenabilitate şi contributivitate. În acelaşi timp am vorbit de o îngrijorare, am făcut un calcul rapid cu ceea ce am agreat noi, PNL, pe partea de pensii, şi ceea ce avem acum în buget, am atinge foarte rapid acea limită - şi cred că s-ar putea anul acesta - de 9,4 % din PIB. Şi atunci trebuie să fim foarte atenţi. Înseamnă că putem să ne uităm cum prioritizăm şi cum facem aceste lucruri.

PNRR ia în calcul o reformă a sistemului de pensii bazată pe sustenabilitate şi contributivitate. Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pe de o parte creştem pensiile dar pe de altă parte creştem deficitul. Trebuie să fie făcut totul sustenabil, ca să putem să creştem pensiile, să le plătim în anii următori. Asta este ceea ce ne dorim.

Reporter: Tot legat de pensii, mai există acea măsură privind pensiile speciale ale primarilor care momentan sunt prorogate, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Înţelegem că se ia în calcul o nouă prorogare de 6 luni sau 1 an, ce impact bugetar ar avea o astfel de prevedere?

Cîţu: Eu îmi aduc aminte că erau 600 de milioane lei anual, ceva de genul acesta. Nu ştiu dacă s-a luat o decizie. Repet, astăzi va fi prima discuţie în coaliţie. Ministrul Finanţelor trebuie să vină şi să prezinte un schelet al bugetului. Acolo vom discuta şi despre legea plafonărilor, pentru că şi acolo sunt lucruri pe care trebuie să le discutăm şi, după ce vom avea o imagine de ansamblu, putem să intrăm în detalii.

Din punctul nostru de vedere, ce discutăm noi ca partid politic, asta ne interesează, este să vedem dacă, sau vrem să rămână aceeaşi traiectorie a deficitului bugetar până în 2024 şi care este construit luând în calcul şi reformele din PNRR, ele merg mână în mână: reforma salarizării, reforma administraţiei publice, reforma pensiilor, "România Educată", toate acestea merg mână în mână cu reforma fiscal-bugetară.

Reporter: Ce taxe noi vor exista în bugetul 2022?

Cîţu: Nu vor creşte taxe, nu există taxe noi, deci nu avem de ce să discutăm despre taxe noi.

Reporter: Deci PNL propune amânarea cu 6 luni până la 1 an?

Cîţu: PNL nu a propus nimic. În primul rând trebuie să vedem propunerea de buget de la Ministerul Finanţelor. Nu putem propune ceva până nu vedem de unde se porneşte.

Reporter: Dar ştiţi cam cum arată execuţia bugetară şi împărţirea banilor pentru anul acesta. Ar fi bani anul viitor pentru această plată de aproape 600 de milioane, pentru pensiile primarilor?

Cîţu: Execuţia bugetară se referă la 2021 şi asta arată clar, aşa cum am văzut eu execuţia bugetară, că sunt şanse foarte mari să avem un deficit cu mult sub 7%, dacă nu există alte derapaje. Avem o execuţie bugetară cu mult peste aşteptări în acest an şi asta arată clar, repet, că modelul pe care noi l-am implementat, de a aloca mai mulţi bani pentru investiţii, este un model care performează, chiar în cele mai dificile condiţii economice la nivel global.

Reporter: În acest moment, am putea susţine o astfel de prevedere, 600 de milioane pentru pensiile primarilor, chiar de la 1 ianuarie?

Cîţu: Până nu vedem cum este construit bugetul pentru anul 2022, nu pot să am o opinie despre nicio măsură. Ştim foarte bine că sunt priorităţi pe care le-am agreat cu toţii şi un pachet social cu care am fost de acord, în Programul de guvernare, acestea sunt priorităţile, de acolo pornim şi vedem ce se poate face în plus.

Reporter: Pentru pensii, există posibilitatea ca aceste măsuri să fie implementate? Există vreun pericol, în funcţie de bugetul care o să fie prezentat de Ministerul Finanţelor, să ajungem la respectiva limită, de care vorbeaţi din PNRR şi să nu mai existe acele majorări promise sau este o garanţie că oamenii o să-şi primească pensiile majorate?

Cîţu: Sunt în Programul de guvernare. Dacă le-am pus în Programul de guvernare, este datoria Guvernului, acum, să vină cu finanţări. Noi am agreat ceva acolo. Este un Program de guvernare. Nici nu se pune în discuţie acest lucru. Eu vorbesc despre o dinamică viitoare, despre modul în care noi trebuie să ne raportăm la buget, pentru perioada următoare, având în vedere şi PNRR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor