Ciorbă din 55 de cocoşi de rasă, gătită la Expoziţia de păsări
Opt bucătari au gătit o ciorbă de 650 de litri sâmbătă la expoziţia de păsări din şoseaua Pantelimon, din 55 de cocoşi din rasele Cochinchina - China, Brahma - India, Orpington - Anglia, Mătase japoneză şi Playmouth - America.
Organizatorii târgului, printre care şi Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Colecţie din Bucureşti şi judeţul Ilfov - Pajura, le-au oferit la prânz 2.012 porţii de ciorbă vizitatorilor expoziţiei.
"Ideea de a face această ciorbă de cocoş a venit de la vizitatorii ediţiilor anterioare ale expoziţiei care sugerau cât de gustoasă ar ieşi o ciorbă din păsările expuse. Şi atunci, cei de la Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Colecţie ne-au oferit, pentru o ciorbă, păsări care nu sunt vârfuri de gamă sau premiate. Vrem să oferim vizitatorilor 2.012 porţii de ciorbă de cocoş, pornind de la premisa că în anul 2012 nu va fi sfârşitul lumii, ci sfârşitul cocoşilor băgaţi în ciorbă", a spus Lucian Morteanu, organizator al târgului.
Şeful echipei de bucătari, Silvian Scornea, membru al echipei olimpice de gătit a României, a precizat că pentru ciorbă, pe care a început să o pregătească cu colegii săi la ora 6,00, a folosit, în afară de cele 55 de păsări de rasă, 150 kg de legume, 200 de ouă, 40 de kg de tăiţei, 100 de legături de pătrunjel şi leuştean, 5 kg de sare, 1 kg de piper, 5 kg de delikat.
"Aşteptăm ca vizitatorii să mănânce şi să ne spună dacă această ciorbă de cocoş internaţional poate să fie mai bună ca a noastră. Cocoşul nostru românesc cred eu că are un gust mult mai bun, singura diferenţă la cocoşii internaţionali este că sunt mai arătoşi, mai înalţi, mai frumoşi", a spus Silvian Scornea, care a intrat în urmă cu doi ani în Cartea recordurilor cu o ciorbă de burtă de 1.200 de litri.
La expoziţia de păsări şi "animăluţe" se regăsesc iepuraşi germani - "cap de berbec" şi de Angora, găini indiene, chinezeşti, englezeşti sau americane, porcuşori de Guineea şi chinchilla, papagali şi porumbei, păuni şi raţe.
Expoziţia, care se desfăşoară în perioada 11-22 aprilie şi care se află la a patra ediţie, a avut în primele zece zile 2.000 de vizitatori. Potrivit lui Lucian Morteanu, recordul de vizitatori la una dintre ediţiile anterioare ale expoziţiei a fost de 10.000.
"Astea sunt vremurile, vacanţa, lipsa copiilor din Bucureşti", a explicat Morteanu cauza numărului mic de vizitatori al actualei ediţii a expoziţiei.
Accesul copiilor cu vârsta de până la 10 ani, însoţiţi de un adult, este gratuit. Pentru adulţi preţul biletului este de 5 lei.