Cioloş: "Ţara noastră are şansa istorică de a fi unul dintre "statele re-fondatoare" ale UE"

România este chemată să dea tonul procesului de redefinire a viitoarei Uniuni Europene aşa că este timpul să ne depăşim "complexul de periferie" şi să punem cărămizi la construcţia aceasta, în loc să se dea cu pietre de pe margine.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

România are şansa istorică să fie unul dintre "statele re-fondatoare" ale UE şi aceasta ar trebui să fie adevărata miză, nu salvarea corupţilor, transmite, pe Facebook, fostul premier Cioloş, comentând recentul anunţul făcut de Jean Claude Juncker în legătură cu organizarea primul summit european post-Brexit în ţara noastră, la Sibiu.

"Din motive istorice pe care le ştim, România nu a fost parte a proiectului european iniţial iar acest lucru alături de altele ne-a făcut să intrăm în UE cu anumite complexe pe care le mai vedem manifestându-se pe ici-colo şi astăzi.

Ţara noastră are însă acum şansa istorică de a fi unul dintre "statele re-fondatoare" ale UE. În discursul de astăzi din Parlamentul European, Preşedintele Comisiei Europene propune ca Summit-ul care va refonda Uniunea Europeană imediat după Brexit, pe 30 martie 2019, să aibă loc la Sibiu, sub preşedinţia română a Consiliului UE.

Suntem chemaţi astfel să dăm tonul cumva, procesului de redefinire a viitoarei Uniuni Europene. Este o oportunitate imensă pentru ţara noastră şi în acelaşi timp, un mesaj de responsabilitate. După jumătate de veac de comunism, după o tranziţie incompletă, suntem chemaţi să ne depăşim complexul de periferie şi să ne asumăm fără echivoc viitorul UE, să punem cărămizi la construcţia acestuia nu să dăm cu pietre de pe margine", scrie fostul premier.

Potrivit tehnocratului, actualmente preşedinte al Platformei România 100, în acest context, miza ar trebui să fie o Românie a noastră, dar în acelaşi timp europeană, o Românie în care generaţiile viitoare să poată sta cu capul sus în UE şi în lume.

"Aceasta este adevărata miză: România noastră dar în acelaşi timp europeană. Nu salvarea corupţilor, nu ultimele zbateri ale unei părţi a clasei politice eşuate în #mocirla tranziţiei trebuie să ne preocupe. Miza este o Românie cu destin curat, o Românie activă, care promovează valorile şi principiile europene pe care le apără inclusiv în stradă, o Românie care construieşte Europa şi se refondează ca stat modern.

Miza sunt generaţiile de români cu capul sus în Uniunea Europeană şi în lume. România 100, România Centenarului este şansa unui nou început, un proiect comun de mobilizare a tuturor energiilor noastre", adaugă Cioloş.