Cioloş: Şi absenteismul este o alegere!

"M-aş fi bucurat să pot mulţumi astăzi mai multor oameni, îndeosebi tineri, care să fi participat la vot", a declarat Cioloş, adăugând că ceea ce a înţeles după scrutinul de ieri este că România trebuie să rămână ţara în care legea şi oamenii să fie respectaţi.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Premierul Cioloş le-a mulţumit, luni, tuturor celor ce au ieşit la vot duminică, pentru a alege viitorul Parlament - sub 40% din populaţia ţării - şi, comentând absenteismul masiv, şi-a exprimat regretul că nu s-a reuşit ca românilor să li se dea încrederea că implicarea civică nu este un lux.

Cioloş şi-a mai exprimat speranţa că viitoarea guvernare va fi una responsabilă şi onestă şi a reamintit că societatea românească are nevoie de oameni care "să spună lucrurilor pe nume, fără patimă, fără să sădească frica, fără să contribuie la divizarea societăţii."

Redăm postarea premierului:

"Vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit ieri la vot şi, indiferent de opţiunile politice, v-aţi câştigat legitimitatea de a monitoriza mandatul viitorului Parlament şi al următorului Guvern. Vă încurajez să vă păstraţi şi să vă dezvoltaţi spiritul civic, pentru ca democraţia noastră să continue să evolueze spre una activă şi participativă.

Mărturisesc că m-aş fi bucurat să pot mulţumi astăzi mai multor oameni, îndeosebi tineri, care să fi participat la vot şi să fi asigurat o mai mare reprezentare şi legitimitate scrutinului de ieri. Însă şi absenteismul este o alegere şi este un semnal căruia, pentru a da substanţă democraţiei, trebuie să-i identificăm resorturile. Regret că nu am reuşit să dăm încredere mai multor români că implicarea civică nu este un lux, ci un element esenţial al democraţiei.

Respect opţiunea politică a fiecăruia, ca esenţă a spiritului democratic. Principalul mesaj pe care eu l-am perceput după scrutinul de ieri este că România trebuie să rămână ţara în care legea şi oamenii să fie respectaţi, în care libertăţile şi valorile fundamentale să fie garantate şi promovate, în care avem nevoie de proiecte vizionare care să ne unească şi nu să ne dezbine.

Societatea românească are nevoie de oameni care să spună lucrurilor pe nume, fără patimă, fără să sădească frica, fără să contribuie la divizarea societăţii. Avem responsabilitatea să construim împreună un mai bine comun, o societate matură. Sper că vom reuşi să construim în continuare pe adevăr şi nu pe minciună. Îmi doresc din tot sufletul ca România să continue să aibă o guvernare responsabilă, deschisă, onestă.

Vă mulţumesc pentru sprijin şi pentru miile de mesaje pe care le-am primit noaptea trecută!", a scris Cioloş pe pagina sa de socializare.