Cioloş cere o schimbare radicală. "De 27 de ani, agricultura e tratată ca o sursă de voturi manevrată populist"

Agricultura este un sector strategic de dezvoltare a României, fermierii au nevoie de predictibilitate, de sprijin din partea statului pentru a creşte şi pentru a aduce bunăstare ţării şi oamenilor, consideră premierul Dacian Cioloş, care susţine că munceşte "de o viaţă" pentru acest lucru.
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Andrei Pricopie
30.11.2016

Problema agriculturii româneşti este că de 27 de ani este tratată ca un bazin electoral, o sursă de voturi manevrată populist de la un ciclu electoral la altul, a atras atenţia marţi seară, pe contul său de Facebook, premierul Dacian Cioloş.

"Văd zilnic cum cei care acum un an, acum doi ani, se aflau la guvernare şi ar fi trebuit să-şi facă treaba, se declară îngrijoraţi de faptul că subvenţiile pentru fermieri au fost plătite cu întârziere anul acesta. Sigur, această grijă pentru agricultori mă bucură, dar ar fi fost bine ca ea să se manifeste şi prin fapte, în anii trecuţi, nu doar în vorbe, acum, în campania electorală", a declarat Dacian Cioloş

Dacă ar fi fost aşa, premierul susţine că fermierii români ar fi beneficiat deja de mult mai multe măsuri pe care le-a inclus în Politica agricolă comună (PAC) tocmai pentru ca această politică europeană să ţină seama de problemele agriculturii româneşti.

Şeful tehnocraţilor de la Palatul Victoria a ţinut să-i asigure pe agricultori de următoarele:

1. În ciuda unor "cadouri" lăsate de guvernul Ponta, până în luna august am reuşit să plătim peste 96% din subvenţiile aferente anului 2015 – cele câteva procente rămase fiind legate de situaţii care au nevoie de mai multă analiză, aşa cum se întâmplă în fiecare an.

2. În plus, până la sfârşitul acestei luni, plătim în avans 859 de milioane de euro pentru campania agricolă 2016 – adică mai mult de jumătate din subvenţia pe anul viitor, pentru peste 600.000 de fermieri. Este o sumă record, suplimentată la rectificarea bugetară adoptată de Guvern miercurea trecută.

3. Mai mult, anul acesta am redus la 9% TVA pentru materia primă necesară în agricultură şi pentru lucrările agricole. Totodată, am eliminat o nedreptate care trenează de ani buni, care a creat multă birocraţie inutilă şi a dus în faliment mulţi agricultori – ani la rând s-a solicitat producătorilor plata TVA chiar dacă ei nu erau încasatori de TVA. În acest sens, acum două săptămâni am adoptat un mecanism simplificat de TVA pentru agricultori, care le permite să nu ţină evidenţa TVA.

4. Evident, acest guvern ar fi plătit la timp subvenţiile în 2016 dacă guvernul Ponta ar fi început pregătirile în anul 2014, atunci când s-a încheiat reforma PAC – cum, de altfel, am şi sugerat la acea vreme - şi ar fi finalizat schemele de plată înainte de octombrie 2015.

5. Evident, banii ar fi intrat mai devreme în conturile agricultorilor dacă guvernul precedent ar fi alocat resursele financiare şi ar fi creat cadrul legal pentru dezvoltarea sistemului IT de plată a subvenţiilor, la care nu s-a lucrat deloc până în noiembrie 2015.

"Sunt lucruri pe care le-am făcut în acest an, nu promisiuni electorale. Problema agriculturii româneşti este că de 27 de ani este tratată ca un bazin electoral, o sursă de voturi manevrată populist de la un ciclu electoral la altul. Este o abordare care trebuie schimbată radical", a opinat Dacian Cioloş.

În opinia premierului, agricultura este un sector strategic de dezvoltare a României, fermierii – atât cei mari, cât mai ales micii fermieri - au nevoie de predictibilitate, de sprijin din partea statului pentru a creşte şi pentru a aduce bunăstare ţării şi oamenilor.

"În acest lucru cred şi pentru asta muncesc de o viaţă", a adăugat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor