Cioloş: A venit vremea ca medicii care ţin la meseria lor să nu mai stea pe margine!

Premierul Cioloş a lansat pe Facebook un apel către medici, cerându-le să se implice în salvarea sistemului medical.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Criticat de medicul Nicolae Fluieraş, care a caracterizat atitudinea guvernului său drept una "de non-combat", premierul Cioloş lansează, la rândul său, o provocare către medicii: să nu mai stea pe margine aşteptând ca "cei de sus" să facă ceva, ci să se implice, spunând ce este bine sau rău în sistem

Redăm postare premierului:

"Accept această provocare a chirurgului Nicolae Fluieraş dar aştept şi implicarea tuturor oamenilor oneşti care vor ca sistemul să se vindece!

Eu, ca prim-ministru, şi sunt convins că şi ministrul Sănătăţii, vom spune tot ce constatăm că este greşit în sistem. Dar nu este suficient să spunem doar ce constatăm, va trebui să propunem şi soluţii, inclusiv legislative.

De asemenea, nu este suficient ca autorităţile „să spună“ şi „să facă“. A venit vremea ca medicii care ţin la meseria lor, la demnitatea lor, la pacienţi, să nu mai stea pe margine aşteptând doar ca alţii sau cei „de sus“ să facă. Ei sunt cei care ştiu cel mai bine cum stau lucrurile şi trebuie să aibă forţa să o spună, şi cu rele dar şi cu bune, acolo unde e cazul. Dacă pacientul nu vrea însănătoşirea (în acest caz pacientul fiind sistemul de sănătate), medicul singur (Guvernul în acest caz) nu poate să-l vindece.", scrie Cioloş pe Facebook.

Premierul dă şi un link către interviul lui Nicolae Fluieras, medic care susţine, printre altele că "Acest guvern de tehnocraţi a fost numit ca urmare a presiunii străzii, după un eveniment aparent fără legătură cu politica, cu intenţia clară de a eşua şi pentru a ridica un pic presiunea de pe clasa politică în vederea alegerilor. În mod concret, palpabil nu se poate face mai nimic, au fost guverne susţinute politic care nu au făcut nimic, majoritatea de altfel. Dar în schimb miniştrii pot face altceva: să nu fie politicieni, să spună adevărul, să vadă lucrurile dincolo de viitorul foarte apropiat în ceea ce îi priveşte.

Atitudinea actualului guvern mi se pare de non-combat, ca şi cum şi-ar fi însuşit scopul pentru care a fost numit, acela de a asigura o tranziţie uşoară, fără evenimente sociale şi, mai ales, fără evenimente politice spre următorul guvern politic."

Interviul lui Nicolae Fluieraş poate fi citit aici