Ciocniri violente în Zhengzhou între poliţie şi clienţii care nu îşi pot recupera banii dintr-o sucursală a Băncii Centrale

Protest în Zhengzhou, China
Protest în Zhengzhou, China

Peste 1.000 de clienţi furioşi ai Băncii Centrale a Chinei s-au confruntat cu poliţia, duminică, unii fiind agresaţi fizic în timp ce erau arestaţi, într-un caz care a atras atenţia din cauza încercărilor anterioare ale autorităţilor comuniste chineze de a folosi o aplicaţie de urmărire Covid-19 pentru a-i împiedica pe cetăţeni să se mobilizeze.

Manifestanţii au afişat bannere şi au scandat sloganuri pe treptele de la intrarea unei sucursale a Băncii Centrale din oraşul Zhengzhou, provincia Henan. În materialele video apărute pe Internet se poate vedea cum echipele de securitate îmbrăcate în civil sunt lovite cu sticle de apă şi alte obiecte în timp ce atacă mulţimea.

Protestatarii se numără printre miile de clienţi care au deschis conturi la şase bănci rurale din Henan şi din provincia vecină Anhui, care ofereau rate mai mari ale dobânzii. Ulterior, aceştia au constatat că nu şi-au putut retrage fondurile după ce presa a relatat că şeful companiei-mamă a băncilor era fugar şi căutat pentru infracţiuni financiare.

“Am venit astăzi şi am vrut să ne recuperăm economiile, pentru că am bătrâni şi copii acasă, iar imposibilitatea de a retrage economiile mi-a afectat serios viaţa”, a declarat o femeie din provincia Shandong, citată de presa locală, care şi-a dat doar numele de familie, Zhang, de teama represaliilor.

Ceea ce fusese un scandal local a devenit luna trecută un incident naţional din cauza utilizării abuzive a aplicaţiei de urmărire Covid-19. Mulţi dintre cei care au pornit spre Zhengzhou pentru a cere măsuri din partea autorităţilor de reglementare au constatat că în aplicaţia de monitorizare a coronavirusului codul care indică stare de sănătate devenise roşu, ceea ce i-a împiedicat să călătorească. Unii au raportat că au fost interogaţi de poliţie după ce s-au cazat la hotel cu privire la motivul pentru care au venit în oraş. Cinci funcţionari din Zhengzhou au fost ulterior sancţionaţi.

Protestatarii s-au adunat, duminică, înainte de zorii zilei, în faţa clădirii Băncii Populare a Chinei din Zhengzhou. Vehicule de poliţie cu lumini intermitente pot fi văzute în videoclipuri filmate spre dimineaţă. Poliţia a închis strada, iar până la ora 8.00 dimineaţa forţele de ordine au început să se adune pe cealaltă parte, a adăugat Zhang.

Pe lângă poliţiştii în uniformă, au existat echipe de bărbaţi îmbrăcaţi în civil, în tricouri. La faţa locului au sosit un reprezentant al autorităţii de reglementare bancară şi un oficial al guvernului local, dar încercările lor de a vorbi cu mulţimea au fost respinse. Zhang şi un alt protestatar, un bărbat din Beijing cu numele de familie Yang, au declarat pentru AP că protestatarii i-au mai auzit pe oficiali vorbind şi promiţând multe şi nu cred în ceea ce spun aceştia.

Poliţia i-a anunţat apoi pe protestatari dintr-un vehicul cu megafon că protestul lor este ilegal şi că vor fi arestaţi şi amendaţi dacă nu părăsesc zona. În jurul orei 10.00, forţele de ordine în civil s-au năpustit asupra mulţimii pentru a o dispersa. Manifestanţii au reacţionat, s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, aruncând cu sticle şi alte obiecte.

Zhang a spus că a văzut femei târâte pe scările băncii.

De asemenea, femeia a susţinut că ea însăşi a fost lovită şi că l-a întrebat pe ofiţer: “De ce m-ai lovit?”. Potrivit ei, acesta a răspuns: “Ce e rău în a te bate?”.

Yang a spus că a fost lovit de doi ofiţeri de securitate, inclusiv de unul care a căzut de pe scări şi a crezut din greşeală, în haosul creat, că Yang l-a lovit sau l-a împins.

“Deşi protestele şi demonstraţiile repetate nu au neapărat un mare impact, cred că este totuşi util dacă mai mulţi oameni ajung să ştie despre noi şi să ne înţeleagă sau să simpatizeze cu noi. De fiecare dată când o faci, s-ar putea să faci o diferenţă. Deşi vei fi lovit, ei nu îţi pot face nimic, nu-i aşa?”, a adăugat Yang.

Protestatarii au fost duşi cu autobuzul în diferite locuri unde, a afirmat Zhang, au fost forţaţi să semneze o scrisoare prin care garantau că nu se vor mai aduna.

Un alt manifestant, un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, a declarat că a fost luat pe sus de poliţişti în civil, adăugând că numărul lor a fost mult mai mare decât cel al manifestanţilor.

“Nu au spus că ne vor bate dacă refuzăm să plecăm. Au folosit pur şi simplu difuzorul pentru a ne spune că încălcăm legea prin faptul că facem o petiţie. Asta este ridicol. Băncile sunt cele care încalcă legea”, a adăugat bărbatul, citat de Reuters, care a precizat că a fost la rândul său lovit de poliţie.

Duminică seara, autorităţile de reglementare bancară din Henan au postat un scurt anunţ pe site-ul lor, în care se spune că autorităţile accelerează verificarea fondurilor clienţilor din patru bănci şi formularea unui plan de rezolvare a situaţiei pentru a proteja drepturile şi interesele publicului.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.