Cine este Mattia Bellucci - noua stea a tenisului italian. Ce are în comun cu Sinner

Tenismenul itlaian Mattia Belluci (Facebook)
Veronica Petrică
08.02.2025

Sportivul italian Mattia Bellucci a reuşit un parcurs surprinzător la Rotterdam, reuşind să elimine doi tenismeni consacrati şi talentaţi - După Daniil Medvedev, fost număr 1 mondial, (7 ATP), italianul l-a scos din cursă şi pe Stefano Tsisipas (11 ATP). În semifinale, el îl va întâlni pe australianul Alex de Minaur (8 ATP).

Mattia Bellucci şi-a continuat săptămâna de vis la Rotterdam. După ce a trecut de Daniil Medvedev (scor 6-3, 6-7, 6-3), italianul l-a învins pe Stefanos Tsitsipas în două seturi (6-4, 6-2).

„Nu m-am bucurat la fel de mult ca în meciul cu Medvedev, aşa că m-am gândit la ce trebuie să schimb pentru a recăpăta acel sentiment. Am simţit că joc un tenis grozav şi asta m-a ajutat să-mi ridic nivelul. Mă simţeam bine, chiar dacă jucam împotriva aşteptărilor. Asta încerc să fac şi aici, şi funcţionează, aşa că voi încerca să fac asta şi mâine. Antrenorul meu mi-a spus să nu mă mai gândesc prea mult pe teren. M-a sfătuit să fiu mai liber şi cred că mă descurc destul de bine săptămâna asta. Ştiu că joc împotriva unor jucători incredibili şi că fiecare zi este o mare provocare pentru că nu sunt încă la acel nivel."

Cine este jucătorul de tenis italian care a ajuns în semifinală la Rotterdam şi ce are în comun cu compatriotul său Jannik Sinner

Bellucci este unul dintre cei unsprezece italieni din top 100 masculin după Australian Open, un record pentru tenisul italian. Succesul de la Rotterdam este însă doar ultima piatră de hotar pentru un jucător care, printre suişuri şi coborâşuri, şi-a luat din ce în ce mai multe satisfacţii în ultimele 12 luni.

Mattia Bellucci s-a născut în iunie 2001 în provincia Varese. A început să joace tenis la o vârstă foarte fragedă datorită tatălui său, Fabrizio. El a subliniat rolul pe care l-a avut tatăl său într-un interviu acordat Corriere dello Sport: „Mi-a transmis o mare pasiune pentru acest sport, îi sunt recunoscător. Acea minge de tenis mi-a dat atât de mult şi încă îmi dă atât de mult”.

Bellucci a câştigat primul titlul abia în 2021 în circuitul ITF, la Monastir, când Mattia a schimbat îndrumarea tehnică, încredinţându-se antrenorului Fabio Chiappini, parteneriat care dăinuie şi astăzi.

După mai multe titluri ITF şi a primelor două trofee Challenger, Bellucci a intrat în top 150 mondial la începutul anului 2023. După un an cu suişuri şi coborâşuri, fără alte progrese, în 2024 a obţinut trei calificări consecutive la turnee de Grand Slam - Roland Garros, Wimbledon şi US Open. La New York, el a obţinut prima victorie într-un turneu major, împotriva fostului campion de la Flushing Meadows Stan Wawrinka.

Acesta a fost momentul, combinat cu alte două titluri Challenger, care l-a propulsat pe Bellucci pe locul 100 în clasament, în noiembrie.

Cofruntări cu Sinner

Născuţi amândoi în 2001, Sinner şi Bellucci s-au înfruntat de mai multe ori de când erau tineri. Mattia a reuşit să se impună în faţa actualului număr unu de mai multe ori în turneele de tineret, pe când singurul succes al lui Jannik datează din întâlnirea Lombardia-Tirolul de Sud din Coppa Belardinelli, un turneu pentru copii sub 14 ani, în care se confruntau diferitele reprezentante regionale.

Recent, Bellucci a vorbit despre realizările colegului său. „Măreţia lui Sinner vine din munca grea”, a spus el în discursul său în cartea «Becoming Sinner». Poţi ajunge unde a ajuns el, şi alţii pot face acest lucru, deci aş putea-o face şi eu, a precizat acesta.

Bellucci a iubit întotdeauna competiţia, la fel de mult ca senzaţia de a juca tenis. Prin urmare, el şi-a stabilit întotdeauna obiective clare. Visul lui este să ajungă în primii 30-40 jucători de tenis din lume şi să joace în turnee importante precum Roma.

Sursa: Corierre delo sport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor