Chopard întâmpină Anul Nou Lunar cu arta ancestrală japoneză "Urushi"

Cadranul ceasului Chopard
Cadranul ceasului Chopard (Photos Courtesy of Chopard)

În fiecare an, Chopard, renumita firmă elveţiană cunoscută pentru realizarea de bijuterii şi accesorii de lux fondată în 1860, întâmpină Anul Nou Lunar cu o tradiţie anuală: lansarea unui nou ceas inspirat de calendarul zodiacal chinezesc şi creat folosind tehnica ancestrală japoneză de lăcuit Urushi.

În limba japoneză se folosesc diferiţi termeni pentru „lăcuire”: shikki (漆器) înseamnă "elemente de lac" în sens propriu, în timp ce nurimono (塗物) înseamnă "elemente acoperite", iar urushi-nuri (漆塗) înseamnă "acoperită cu lac".

Anul acesta, colecţia inaugurează anul Iepurelui de Apă. Limitat la o serie de 88 de piese, ceasul Chopard L.U.C XP Urushi Year of the Rabbit este o mărturie a măiestriei tradiţionale a aurului şi a lacului.

Carcasa cu diametrul de 39,5 mm, realizată în aur roz etic de 18 carate, caracteristic firmei Chopard, înconjoară un cadran negru. O scenă fantastică se desfăşoară în timp ce doi iepuri se zbenguie printre măslini chinezi, scăldaţi în lumina lunii pline - o aluzie la vechea legendă chineză a Iepurelui de Jad sau a Iepurelui de Lună.

(Photos Courtesy of Chopard)

Realizat manual de către maestrul artizan japonez Minori Koizum, cadranul este realizat cu lac Urushi, încrustat cu mătase şi pulbere de aur folosind Maki-e, o tehnică care plasează foiţe de aur între fiecare strat de lac.

(Photos Courtesy of Chopard)

(Photos Courtesy of Chopard)

Tehnica ancestrală de lăcuire Urushi este denumită astfel după copacul special din care se recoltează răşină o dată pe an. După ce este colectată, răşina este tratată timp de trei până la cinci ani pentru a deveni un lac foarte rezistent, pe care maestrul Urushi îl aplică în straturi extrem de fine.

Peste 160 de ore de muncă sunt necesare pentru realizarea fiecărui cadran Chopard L.U.C XP Urushi, artizanul bazându-se pe ani de experienţă transmisă din generaţie în generaţie. Doar câţiva maeştri posedă abilităţile necesare pentru a aplica această tehnică complexă.

Ceas Chopard
Ceas Chopard (Photos Courtesy of Chopard)

Şi rezultatul este extraordinar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură