Chişinăul şi Tiraspolul examinează raţionalitatea prelungirii protocolului privind transportul feroviar

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)

Şefii delegaţiilor politice ale Chişinăului şi Tiraspolului pentru soluţionarea conflictului transnistrean - viceprim-ministru pentru reintegrare, Eugen Carpov şi pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Nina Ştanski, analizează raţionalitatea extinderii Protocolului privind transportul feroviar. După prima şedinţă a grupului de lucru al Parlamentului Republicii Moldova privind problema transnistreană, Eugen Carpov a declarat că termenul Protocolului expiră la 30 septembrie. "Sper ca până la expirarea acestui termen, vom determina dacă merită sau nu să reînnoim documentul", a declarat Carpov. Potrivit lui, decizia definitivă va aparţine prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă şi şefului administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Întrevederea între cei doi este pregătită la iniţiativa Ucrainei, care deţine preşedinţia OSCE. "Data întrevederii nu a fost, încă, stabilită. De acest detaliu se ocupă partea ucraineană", a declarat Carpov. La şedinţa grupului de lucru a Parlamentului, din componenţa căruia fac parte reprezentanţii tuturor fracţiunilor politice, Carpov a declarat, de asemenea, că Parlamentul intenţionează să înainteze mai multe iniţiative de ordin social şi economic, care vor ameliora relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol. În cadrul conferinţei de presă, Carpov, a accentuat că în contextul negocierilor şi acordurilor cu UE, în special privind regimul de comerţ liber, Republica Moldova apără interesele tuturor cetăţenilor şi agenţilor economici din ţară, inclusiv din Transnistria. "În cadrul regimului de preferinţe comerciale autonome cu UE, am oferit posibilitatea întreprinderilor din Transnistria să facă uz de acestea, ceea ce a permis, periodic, ca ele să exporte mai mult de 50% din producere către UE", a declarat Carpov.

El a menţionat că la ora actuală, mai mult de 900 de agenţi economici transnistreni sunt înregistraţi în Republica Moldova, menţionează InfoTag. El a promis că aceeaşi abordare va fi utilizată în regimul de comerţ liber cu UE, pe care Republica Moldova speră să-l obţină după parafarea Acordurilor importante la Vilnius, la sfârşitul lunii noiembrie 2013. "Nicio decizie a Republicii Moldova pe calea integrării europene nu se adoptă împotriva unui grup de persoane sau firme", a mai spus Carpov, menţionând că la reuniunea grupului de lucru s-a discutat problema controlului asupra fluxului de migraţie la frontiera administrativă a Republicii Moldova cu Transnistria. El a reiterat că scopul acestui control nu contravine intereselor statului moldovenesc şi nici a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.