Chişinăul îl întâmpină pe Serghei Lavrov printr-o lentă reorientare spre est (presa rusă)
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov efectuează marţi o vizită în Republica Moldova, în cadrul căreia se va întâlni cu preşedintele interimar Marian Lupu, preşedinte al parlamentului, cu premierul Vlad Filat şi cu şeful diplomaţiei de la Chişinău Iurie Leancă, relatează Nezavisimaia Gazeta în ediţia de marţi.
Ei vor discuta despre conflictul transnistrean, despre relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia şi despre alegerile pentru Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) şi cele prezidenţiale de la Chişinău. La finalul vizitei, părţile vor semna o serie de documente tehnice, precizează Nezavisimaia Gazeta, citând biroul de presă al instituţiei diplomaţiei din Republica Moldova.
Vizita lui Serghei Lavrov intervine într-o perioadă dificilă pentru Republica Moldova, de criză politică şi economică. Sâmbăta trecută, mii de cetăţeni din mai multe localităţi, inclusiv din capitală, au ieşit în stradă cerând demisia imediată a puterii. Duminică, fermierul Alexandru Gâscă a dat drumul la zece purceluşi chiar în centrul Chişinăului, în semn de protest faţă de autorităţi. El a afirmat că poporul trăieşte din ce în ce mai rău. O comisie de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se va deplasa de urgenţă pentru a evalua situaţia de la Chişinău, relatează în stil apocaliptic publicaţia rusă.
Ziarul aminteşte că parlamentul Republicii Moldova nu reuşeşte, de doi ani de zile, să aleagă un preşedinte. Ultima încercare de a desfăşura scrutinul la data fixată - 18 noiembrie - a eşuat din cauză că nu au existat candidaţi la funcţia de şef al statului. Preşedintele Republicii Moldova se alege, potrivit Constituţiei, de parlament, fiind necesare 61 de voturi. Dar Alianţa pentru Integrare Europeană, majoritară în legislativ, deţine 59 de mandate de deputat.
'Lui Serghei Lavrov îi va fi foarte dificil să discute despre viitorul relaţiilor bilaterale: noi nu am ales preşedintele, toţi sunt în aşteptarea alegerilor parlamentare anticipate', a spus politologul Vitalie Andrievschi. Dar vizita în sine a ministrului rus de externe denotă că Moscova a inclus Republica Moldova în componenta prioritară a politicii sale externe, opinează expertul. În plus, recentele vizite ale premierului Vlad Filat la Moscova şi Sankt-Petersburg au impulsionat relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova, consideră acesta. 'În sfârşit a fost reluată livrarea de produse agricole şi vin pe piaţa rusă. Sperăm că preţul gazului rusesc pentru Republica Moldova se va ieftini. Aşteptăm ca Rusia să participe activ la proiectele investiţionale, în special în sfera energetică', a mai spus Andrievschi.
'Pe 28 noiembrie expiră termenul de un an acordat de Curtea Constituţională şi parlamentul trebuie să aleagă preşedintele. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, potrivit legii, va trebui dizolvat parlamentul şi fixate noi alegeri. În legătură cu aceasta, puterea de la Chişinău încearcă să prezinte vizita lui Serghei Lavrov ca pe o susţinere a Rusiei pentru Alianţa pentru Integrare Europeană', a declarat deputatul comunist Zurab Todua.
Pe de altă parte, el a arătat că AIE nu mai ia de mult nicio măsură în politica internă şi externă fără a se consulta cu demnitarii europeni sau români. El a amintit că pe 16 noimebrie premierul Filat a fost invitat de urgenţă pentru consultări la Bucureşti. Filat însuşi a confirmat că a discutat cu colegii de la Bucureşti inclusiv despre situaţia politică a ţării. Nu este secret că în multe ministere şi instituţii lucrează consilieri din România. 'Astfel, autorităţile se pregătesc şi de întâlnirea cu Lavrov după fiţuicile acestor consilieri', a concluzionat Todua. El a mai spus că, în ciuda eşecurilor, scandalurilor şi a erorilor comise, AIE se bucură de susţinerea Occidentului şi a României, care se tem de revenirea la putere a Partidului Comuniştilor - singura forţă politică din Republica Moldova care s-a pronunţat pentru aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, la Spaţiul economic unic şi la viitoarea Uniune Eurasiatică.
Atitudinea Republicii Moldova faţă de Uniunea vamală va fi una din temele pe care la va aborda Lavrov cu Filat şi cu liderul comuniştilor Vladimir Voronin, precizează Nezavisimaia Gazeta. Tema s-a dovedit a fi de actualitate, având în vedere că, potrivit unui sondaj, 33,8% dintre cetăţeni sunt pentru integrarea în UE, iar 45,6 - în structura Uniunea vamală.
Andrievschi a remarcat însemnătatea momentului: Lavrov merge la Chişinău într-un moment în care numărul adepţilor integrării în structura estică îl depăşeşte pe cel al susţinătorilor Occidentului. 'Aceasta nu înseamnă că Republica Moldova va alerga imediat în Uniunea Eurasiatică, dar procesul a fost demarat', consideră politologul.
În privinţa reglementării transnistrene nu se înregistrează niciun progres, iar întâlnirea de la Tighina a premierului Filat cu preşedintele autoproclamatei republici nistrene Igor Smirnov nu a fost de natură să clarifice situaţia. Ei au discutat despre reluarea negocierilor oficiale în format '5+2' (OSCE, Rusia, Ucraina ca mediatori, UE şi SUA ca observatori şi Republica Moldova şi Transnistria - părţi ale conflictului). Judecând după lipsa ştirilor, părţile nu au ajuns la o concluzie comună. Filat şi Smirnov au discutat, de asemenea, despre consolidarea încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol. La 11 decembrie în Transnistria vor avea loc 'alegeri prezidenţiale', la care vor participa cinci candidaţi, inclusiv Igor Smirnov, nedorit de Kremlin.