Chisinau Wines & Spirits Contest'2014 şi-a anunţat câştigătorii

Vinuri din Republica Moldova
Vinuri din Republica Moldova (Epoch Times România)

Patruzeci de companii au devenit laureaţi ai ediţiei a XXIII-a a concursului internaţional de vinuri şi băuturi alcoolice CHISINAU WINES & SPIRITS CONTEST, iar marea medalia de aur i-a revenit SA "Vinurile Comratului", pentru Muscat alb de desert din 2010. Organizatorii concursului au comunicat că acesta are loc în baza criteriilor şi recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV), Uniunea Internaţională a Oenologilor (U.I.O.E.) şi Federaţia celor mai mari Concursuri de Degustare (VINOFED) în baza unui sistem de 100 puncte.

Numărul maximal posibil de puncte (între 96 şi 100) anul acesta nu l-a acumulat nici o băutură prezentată. De aceea, Premiul Mare al concursului, ca şi în 2013, nu a fost înmânat nimănui. Liderul premiilor a devenit fabrica românească Cotnari, în palmaresul căreia sunt 12 medalii de argint. Din producătorii autohtoni cel mai mare număr de medalii îl are Lion-Gri - patru de aur şi două de argint. Cu o medalie mai puţin are compania Fautor - două de aur şi trei de argint.

În total au fost oferite 85 de medalii - una mare de aur, 36 de aur şi 48 de argint. 45 de medalii le-au luat producătorii din Moldova, 14 - România, câte şapte - Cehia şi Slovacia, trei - Georgia, două - Rusia şi Azerbaidjan, câte una - Armenia, Belarus, Turcia şi Cipru. Două medalii le-a luat fabrica din Tiraspol "Kvint", la categoria vinuri - Sauvignon sec din 2013 (aur) şi Chardonnay sec din 2013 (argint).

Pentru concurs au fost prezentate 260 tipuri de vin din 12 ţări ale lumii, menţionează Infotag.