Chirilă, reacţie dură: Ăştia sunt, fie că e Dragnea, fie că e Orban. Suntem şmecheri - ţara suntem noi

Tudor Chirilă
Tudor Chirilă (Facebook)
Andrei Popescu
30.05.2020

Cunoscutul interpret Tudor Chirilă l-a criticat pe premierul Ludovic Orban pentru că a ignorat unele dintre regulile pe care le-a cerut românilor să le respecte pe perioada pandemiei: distanţarea socială şi purtatul măştii de protecţie în spaţiile publice închise.

Chirilă a făcut referire la fotografia viralizată pe Facebook în care Orban şi câţiva dintre miniştri pot fi văzuţi fumând şi consumând băuturi alcoolice în sediul Guvernului cu ocazia zilei de naştere a premierului.

În fotografia respectivă apar Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, ministrul economiei, Virgil Popescu, ministrul transporturilor, Lucian Bode. Niciunul dintre ei nu purta mască de protecţie pe faţă, Orban şi Aurescu pot fi văzuţi fumând, în timp ce ministrul Popescu ţine în mână un pahar cu o băutură alcoolică. De altfel, doar Turcan avea o mască, dar era plasată pe bărbia sa.

De asemenea, Chirilă a criticat şi răspunsul iniţial al lui Orban cu privire la publicarea fotografiei: „Asta e! Dacă e o poză, e o poză. Asta e!”.

În opinia actorului, dacă incidentul ar fi avut loc în altă ţară, Orban ar fi trebuit să demisioneze, „dar n-o s-o facă” - şi-a exprimat el, în acelaşi timp, îndoiala.

„Orice prim ministru afară, mai ales în contextul ăsta, ar demisiona. Orban n-o s-o facă că el are o misiune mai mare, să salveze ţara cu ţigara-n gură. Ăştia sunt, fie că e Dragnea, fie că e Orban”, a precizat Chirilă.

Redăm mesajul integral al lui Tudor Chirilă:

O fotografie cu Ludovic Orban - Liderul Dreptei RomâneştiRaluca Turcan şi alţi băieţi la o masă cu alcool, fără măşti, cu Orban fumând şi nerespectând distanţarea socială într-o încăpere din interiorul Guvernului României. Cum s-ar putea traduce poza asta? Dă-le mă-n p..a mea de reguli şi de legi că nu ne vede nimeni. Cam asta e esenţa. Cam ce aşteptări ar trebui să avem de la un popor care de treizeci de ani are asemenea "lideri politici"? De ce ar trebui să nu încerce să fenteze legile un popor cu asemenea modele? Acuma, pe bune, dacă prim ministrul României micţionează relaxat pe reguli în timp ce invită zilnic populaţia să le respecte, cum ar trebui să privească cetăţenii chestia asta?

Răspunsul lui Orban e bestial şi are şi ceva emfază cocoşească în el: "Asta e, dacă e o poză e o poză". Sala noastră de repetiţie se află la etajul doi într-o clădire cu mai multe spaţii şi colegii mei coboară ordonat să fumeze în pauze afară. Indiferent de vreme. Unii fumează ca şerpii şi ştiu că nu le e uşor. Tot în clădire administratorul (o femeie) fumează la ea în birou că deh, e mai "şmecher". Am atras atenţia şi unora de la parter care nu ieşeau că "le era frig". Dacă suni la poliţie să vină să le dea amendă eşti "turnător". Acuma o să fie mult mai simplu: lasă-ne băi nene în pace ca şi Orban fumează şi bea la Guvern, ce vrei? Exact. Ce să mai spui? Orice prim ministru afară, mai ales în contextul ăsta, ar demisiona. Orban n-o s-o facă că el are o misiune mai mare, să salveze ţara cu ţigara-n gură.

Ăştia sunt, fie că e Dragnea, fie că e Orban. Suntem şmecheri, ţara suntem noi, o variantă "bagabonţesc" preluată de la Ludovic XIV (măcar ăla nu guverna într-o democraţie). De la ăştia aşteptăm noi reforma educaţiei, depolitizarea aparatului administrativ, eficientizarea relaţiei dintre instituţiile statului şi cetăţean, eliminarea mafiei din sănătate şi reforma sistemului, autostrăzi, absorbţie de fonduri europene, stoparea defrişărilor, etc. De la ăştia.

Poza asta vorbeşte despre o lipsă crasă de demnitate în raport cu sine. Respecţi regulile alea pentru că se presupune că eşti un model chiar pentru ăia cu care stai la masa şi care dacă ieşi la fumat şi porţi mască chiar când nu te vede nimeni s-ar putea să iasă de acolo mai respectuoşi faţă de tine şi mai motivaţi faţă de ei înşişi. Multă lume o să zică, hai mă, ce nu ştiai? Şi dacă ştiam n-am voie să mă indignez? Alţii o să-i dea ce bun era PSD-ul, le răspund scurt: aceeaşi mizerie, aceleaşi personaje. Alţii o să zică că fac prea mult caz: o să le zic simplu că fotografia asta pur si simplu nu trebuia să existe.

Rămâne un gust amar, amar rău de tot şi încă o lovitură dată oricărei speranţe către normalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor