China refuză să critice invazia rusă în Ucraina şi se pregăteşte să importe grâu din Rusia

(SERGEY BOBOK / AFP VIA GETTY IMAGES)
Epoch Times România
24.02.2022

China a evitat să critice invadarea Ucrainei de către Rusia, deşi cu câteva zile înainte susţinea că suveranitatea oricărei naţiuni trebuie respectată.

Regimul comunist a solicitat joi să aibă loc discuţii pentru rezolvarea crizei din Ucraina în timp ce a aprobat importuri de grâu rusesc.

Legăturile chineze cu Rusia s-au întărit sub domnia preşedintelui Xi Jinping, care s-a întâlnit cu Putin luna aceasta la Beijing, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă. Achiziţiile de mai multe miliarde de dolari de gaz rusesc de către China au reprezentat un colac de salvare pentru Putin, care era deja sub sancţiuni occidentale din cauza confiscării Crimeei de la Ucraina în 2014.

China este singurul guvern important care se abţine să condamne atacul lui Putin.

Ambasada Chinei în Ucraina le-a spus cetăţenilor săi să stea în case şi să pună un steag chinez în interiorul sau pe vehicule dacă trebuie să călătorească afară.

Beijingul a dat vina pe Washington şi pe aliaţii săi europeni pentru conflictul din Ucraina.

„Toate părţile ar trebui să conlucreze pentru pace în loc să escaladeze tensiunea sau să exagereze posibilitatea unui război”, a spus Hua.

După întâlnirea lor de la Beijing, Xi Jinping şi Putin au emis o declaraţie în care susţineau poziţiile cheie de politică externă pentru ambele părţi - opoziţia Moscovei faţă de extinderea NATO în fostele republici sovietice şi revendicarea Chinei asupra guvernului independent din Taiwan.

Atacul Moscovei a împins Beijingul într-o zonă mlăştinoasă - pe de o parte din cauza parteneriatului dintre regimul comunist chinez şi Putin - pe de altă parte dată fiind şi sensibilitatea Beijing-ului faţă de respectarea graniţelor naţionale, cauzată de ocuparea unor zone precum Tibetul şi Regiunea Autonomă Xinjiang.

Ministerul chinez de Externe nu a descris acţiunile Rusiei ca pe o invazie şi nu a făcut referire directă la mişcarea forţelor ruse în Ucraina.

Sancţiunile comerciale şi financiare occidentale împotriva Rusiei ar întări Beijingul prin creşterea importanţei Chinei ca piaţă de export şi sursă de investiţii.

Joi, agenţia vamală din China a aprobat importurile de grâu din toate regiunile Rusiei, oferindu-i lui Putin o alternativă la pieţele occidentale, care ar putea fi închise în cazul unor eventuale sancţiuni.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume, dar a fost exclusă din China până acum din cauza îngrijorării cu privire la posibilele ciuperci şi alte contaminări.

Cele două guverne au anunţat un acord pe 8 februarie, care prevede că Beijing-ul va importa grâu şi orz din Rusia, după ce Putin a devenit cel mai cunoscut oaspete străin care a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Anunţul de joi susţinea că Rusia va „lua toate măsurile” pentru a preveni contaminarea cu ciuperca de grâu şi va suspenda exporturile către China dacă aceasta va fi găsită.

Rusia a încercat în mai multe rânduri să extindă exporturile de gaze şi alte schimburi comerciale cu China şi pieţele din Asia de Est pentru a compensa impactul sancţiunilor legate de Crimeea.

Luna trecută, compania de stat Gazprom a semnat un contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaze naturale în nord-estul Chinei din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Cele două părţi au convenit că plata va fi în euro pentru a reduce utilizarea dolarilor americani, moneda uzuală pe pieţele de resurse naturale.

Anterior, cele două guverne semnaseră un alt contract de furnizare de gaze în 2014, după mai bine de un deceniu de negocieri. Analiştii din industrie au spus că Rusia a cedat presiunilor chineze pentru condiţii favorabile din cauza nevoii Moscovei de venituri din export după sancţiunile impuse pentru invadarea Crimeei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor