China promovează guvernarea sa autoritară în ţările în curs de dezvoltare, avertizează un raport

Xi Jinping (THOMAS PETER AFP/Getty Images)
Redacţia
15.06.2024

China a organizat seminarii şi cursuri de formare pentru oficiali din ţări africane şi latino-americane, cu scopul de a promova sistemul său de partid unic şi viziunea dictatorului Xi Jinping asupra lumii, se arată într-un raport publicat săptămâna aceasta, relatează Yahoo News, citând un raport AFP.

Un pilon central al guvernării lui Xi a fost Iniţiativa Centura şi Drumul (BRI), un proiect de infrastructură masiv pe care China îl foloseşte pentru a-şi extinde influenţa peste hotare prin acordarea de împrumuturi oneroase ţărilor în curs de dezvoltare.

Un raport publicat joi de un grup de reflecţie cu sediul la Washington detaliază eforturile de promovare a guvernării partidului unic şi a gândirii lui Xi faţă de partenerii BRI din anumite părţi ale Africii, Americii Latine şi nu numai. Raportul se bazează pe sute de documente ale Ministerului Chinez al Comerţului, disponibile public.

Documentele "evidenţiază în mod clar aspecte ale modelului autoritar (al Chinei) ca fiind esenţiale pentru planul de dezvoltare de succes pe care alţii îl pot imita", a scris autoarea raportului Atlantic Council, Niva Yau, cercetător nerezident.

Printre iniţiativele enumerate se numără un seminar organizat online pentru consilieri prezidenţiali şi oficiali de la nivelul cabinetului din ţări în curs de dezvoltare, cu scopul de a extinde "influenţa internaţională a... sistemului de guvernare al Chinei".

Potrivit documentului citat de raport, seminarul organizat în iunie 2021 a urmărit "să prezinte gândirea preşedintelui Xi Jinping privind guvernanţa naţională, sistemul politic actual al Chinei, viaţa politică şi caracteristicile procesului de luare a deciziilor pentru politicile fundamentale".

De asemenea, seminarul a promovat eforturile Chinei de "mobilizare şi gestionare socială" în timpul pandemiei Covid-19, în urma căreia milioane de persoane au fost plasate sub lockdown-uri stricte şi prelungite.

Un alt program de formare, destinat oficialilor africani implicaţi în planificarea urbană, s-a axat pe sistemul de supraveghere omniprezent al Chinei.

Conform unui document citat în raport, programul a urmărit să ofere educaţie privind gestionarea "siguranţei publice prin intermediul tehnologiei informaţiei" în oraşe.

China este una dintre cele mai supravegheate societăţi din lume, iar criticii spun că tehnologia de recunoaştere facială este utilizată pe scară largă în toate domeniile, de la aplicarea zilnică a legii până la represiunea politică.

Raportul Consiliului Atlantic a detaliat, de asemenea, un curs pentru oficialii din naţiunile BRI care a promovat operaţiunile media şi de propagandă ale Chinei.

"Printr-o prezentare sub mai multe unghiuri şi pe toate planurile a experienţei Chinei în dezvoltarea de noi media, seminarul analizează integrarea mediatică şi teoriile de inovare ale Chinei pe fundalul Covid-19", se arată într-un document citat de raport.

Cursul a analizat, de asemenea, "practica de redactare a ştirilor, de creare a programelor şi de colectare de materiale aplicabile noilor platforme media".

Toate programele au fost susţinute de cadre universitare de la instituţii chineze de top, precum şi de funcţionari publici, potrivit documentelor.

China este "angajată într-un efort concertat de promovare a guvernării autoritare în întreaga lume în curs de dezvoltare", a declarat autorul raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor