China panicată: Reduce multiple dobânzi şi cerinţe privind rezervele obligatorii, mizează totul pentru a susţine piaţa de acţiuni

Banca Populară a Chinei. (Captură Foto)
Redacţia
24.09.2024

O urgenţă bruscă - şi extrem de întârziată - pare să cuprindă eşaloanele superioare ale puterii de la Beijing în accelerarea unei serii de noi măsuri de stimulare monetară, inclusiv o reducere a instrumentului reverse repo de 14 zile, alimentând speculaţiile potrivit cărora China este pe punctul de a dezlănţui mult mai multe eforturi de relansare a creşterii, printre care reduceri suplimentare ale ratei Reverse Repo a ţării şi ale ratei LPR, dar şi reduceri ale RRR şi diverse alte măsuri de stimulare monetară, informează Zero Hedge.

Potrivit sursei citate, marţi, guvernatorul Băncii Populare a Chinei (PBOC), Pan Gongsheng, a declanşat ceea ce Bloomberg a numit un „blitz de stimulare” şi ceea ce pare a fi „panică pură”, când a anunţat o serie de măsuri de stimulare pentru a sprijini economia în declin şi piaţa bursieră în prăbuşire.

Printre aceste măsuri se numără:

  • PBOC va reduce cu 20 de puncte de bază rata repo inversă pe 7 zile.
  • PBOC va reduce rata rezervelor obligatorii cu 0,5%, o măsură care va elibera lichidităţi în valoare de 1 trilion de yuani (142 miliarde USD), a declarat Pan.
  • China ar putea, de asemenea, să reducă în continuare RRR în acest an cu încă 0,25 până la 0,5% la momentul oportun.
  • PBOC va reduce rata MLF la 1 an cu 30bps
  • PBOC va reduce, de asemenea, ratele pentru ipotecile existente şi va reduce rata avansului pentru a doua locuinţă de la 25% la 15%.
  • Rata depozitelor va fi redusă pentru a „neutraliza” impactul asupra marjelor bancare.

„Relaxarea politicii monetare a fost mai îndrăzneaţă decât se aştepta, atât reducerea ratelor, cât şi reducerea RRR fiind anunţate în acelaşi timp”, a declarat Becky Liu, şeful departamentului de strategie macro pentru China de la Standard Chartered. „Vedem loc pentru o relaxare mai îndrăzneaţă în trimestrele următoare, în urma reducerilor exagerate de rate ale Fed”.

Într-un moment în care toată lumea fuge de acţiunile chinezeşti, guvernatorul PBOC a mai spus că - într-o ultimă încercare de a salva piaţa bursieră a ţării - va înfiinţa o facilitate de swap care să permită societăţilor de valori mobiliare, fondurilor şi companiilor de asigurări să utilizeze lichidităţile PBOC pentru a cumpăra acţiuni. Brokerilor, fondurilor şi asiguratorilor li se va permite să pună în gaj active în schimbul lichidităţilor pentru fonduri şi să cumpere acţiuni; PBOC va înfiinţa, de asemenea, o facilitate de refinanţare specializată separată pentru societăţile cotate la bursă şi acţionarii majori pentru a răscumpăra acţiuni, a creşte participaţiile. Cu alte cuvinte, Beijingul dă undă verde intervenţiei directe pe piaţa bursieră pentru a susţine acţiunile.

Potrivit Goldman, „aceasta este o nouă modalitate foarte interesantă de sprijinire a pieţei bursiere, deoarece până acum a fost vorba în principal de echipe naţionale”.

În timp ce detalii vor fi cu siguranţă complicate, China arată clar că nu se joacă, Bloomberg raportând că Beijingul plănuieşte cel puţin 500 de miliarde de yuani în sprijinul lichidităţilor pentru acţiuni!

În ultimii doi ani, guvernul lui Xi Jinping a adoptat reduceri fragmentate ale ratelor care nu au reuşit deloc să inverseze încetinirea economiei nr. 2 a lumii, creşterea economică slăbind şi mai mult după ce a înregistrat cel mai slab ritm din ultimele cinci trimestre iar piaţa imobiliară se prăbuşeşte într-un ritm fără precedent.

Această deteriorare, care s-a tradus prin tulburări sociale în creştere şi greve, a pus la încercare toleranţa conducerii chineze de a rata obiectivul său anual de profil înalt pentru a doua oară în trei ani, într-un moment în care încrederea investitorilor este în scădere.

În mai, China a prezentat un pachet ridicol de salvare a proprietăţii care nu numai că nu a reuşit să redreseze o criză imobiliară de câţiva ani, care a distrus o avere estimată la 18.000 de miliarde USD din gospodării, dar a înrăutăţit situaţia. Doar 29 de oraşe din cele 200 îndemnate să participe au dat curs apelului Beijingului de a ajuta la absorbţia unui exces de locuinţe. Preţurile locuinţelor noi au înregistrat luna trecută cel mai mare declin faţă de iulie 2014.

Deloc surprinzător, guvernatorul băncii centrale a făcut cel mai recent anunţ în cadrul primei sale conferinţe de presă de profil înalt din martie, când a apărat obiectivul de creştere de aproximativ 5% al guvernului, alături de alţi oficiali de top din domeniul economic.

În acest an, şeful PBOC a adoptat o abordare mai transparentă a politicii în încercarea de a stabiliza situaţia. În ianuarie, Pan a folosit o şedinţă de informare similară pentru a anunţa cu două săptămâni înainte o reducere a sumei de bani pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă, în timp ce autorităţile încercau să oprească o criză a pieţei bursiere de 6.000 de miliarde USD.

Ca răspuns la măsurile de stimulare mai mari decât se preconiza - dacă nu încă de tip bazooka - yuanul offshore a slăbit cu 0,1 % în momentul în care PBOC a anunţat diferitele reduceri ale ratelor, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale chineze pe 10 ani au scăzut la 2%, un nou minim record.

Scăderea randamentelor confirmă faptul că piaţa a fost cu siguranţă luată prin surprindere de amploarea stimulentelor monetare, deşi, pentru un adevărat efect, Beijingul va trebui, de asemenea, să deschidă robinetul fiscal, lucru pe care l-a spus Becky Liu de la Standard Chartered când a prezis că PBOC ar putea lua măsuri mai agresive în viitor, după o serie de reduceri surprinzătoare ale ratelor marţi.

„Posibilitatea ca USD-CNY să scadă sub 7,0 este în creştere. Ratele din China au, de asemenea, mai multe dezavantaje.”

Ca un ecou la această opinie, Lynn Song, economist şef pentru China ING, a declarat că randamentul Chinei pe 10 ani ar putea scădea la 1,8% în cazul în care PBOC ar relaxa în continuare politica monetară.

„Va fi interesant de văzut dacă PBOC intervine din nou pentru a încerca să protejeze nivelul de 2%, dar eu personal mă aştept ca acesta să treacă sub 2% la un moment dat. Dacă vom asista la o mai mare relaxare mai târziu în cursul anului, nu m-ar surprinde să văd că se deplasează spre 1,8% sau cam aşa ceva”, a declarat Song.

Reducerea RRR de marţi este „în conformitate cu aşteptările, deoarece a fost semnalată de ceva timp, dar nu va avea un impact prea mare, deoarece problema actuală nu este că băncile nu dispun de fonduri pentru a acorda împrumuturi, ci mai degrabă cererea limitată de împrumuturi de calitate”.

Ce înseamnă pentru economie avalanşa de reduceri ale ratelor de astăzi? Potrivit lui Jing Liu, economist-şef al HSBC Global Research Greater China, reducerile ratei dobânzii de politică monetară din China sunt menite să sprijine obiectivele sale de creştere de 5% şi este posibil să existe noi reduceri ale ratei rezervelor obligatorii: „Practic, acest lucru este menit să asigure că China poate atinge obiectivul de creştere de 5%. Cu un sprijin mai puternic acum, cred că vom vedea un fel de efect de ridicare... Nu uitaţi că am putea avea încă stimulente fiscale suplimentare. Mai avem încă o cotă de peste un trilion de yuani de utilizat în acest an." În condiţiile în care ratele sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, China îşi poate permite cu siguranţă să vadă randamentele crescând pe fondul unei avalanşe de noi datorii.

„Personal, cred că este probabil să utilizeze obligaţiuni pe termen foarte lung, deoarece acest lucru nu schimbă deficitul pe termen lung, iar la începutul anului au lăsat loc pentru mai multe operaţiuni în acest sens”, a declarat Liu, adăugând că ”următoarea mişcare de urmărit este dacă guvernul central poate pune bani direct în stabilizarea pieţei imobiliare. Şi dacă inflaţia PPI a Chinei poate deveni pozitivă relativ curând.”

Xiaojia Zhi, şefa de cercetare la Credit Agricole CIB, a declarat că un factor important pentru mişcarea Chinei a fost reducerea ratei de 50bp a Fed şi revenirea yuanului, care a oferit Chinei spaţiu pentru a relaxa politica monetară: „În timp ce reducerea ratei PBOC şi creşterea lichidităţii ar cântări pe CNY şi CNH, un factor de compensare parţială ar putea apărea dacă există o creştere a încrederii”, spune ea.

Deşi rămâne de văzut cât de mult va dura această ultimă stimulare, cel puţin reacţia impulsivă în rândul activelor de risc a fost favorabilă, iar piaţa bursieră chineză a crescut, acţiunile imobiliare chinezeşti sărind după anunţul PBOC.

„Mă bucur să văd că factorii de decizie politică iau măsuri proactive pentru a ajuta economia globală şi pentru a sprijini piaţa imobiliară. Plata iniţială de 15% pentru a doua locuinţă este unul dintre cele mai scăzute niveluri din istorie, care, împreună cu rata ipotecară mai mică, ar putea contribui la reducerea poverii financiare a cumpărătorilor de locuinţe”, a declarat Raymond Cheng, şeful departamentului de cercetare imobiliară din China al CGS International Securities Hong Kong.

Între timp, menţionarea de către Pan a sprijinului pentru cumpărarea de locuinţe nevândute ar putea sugera o mai bună implementare a politicii. În general, măsurile de stimulare au fost pozitive pentru sectorul imobiliar pe termen scurt, deşi nu s-a observat încă un impact asupra vânzărilor de proprietăţi.

În ciuda tuturor acestor aspecte, scepticii rămân. Potrivit Oversea-Chinese Banking Corp, factorii de decizie din China încearcă în mod clar să restabilească încrederea pieţei, deşi sunt necesare mai multe informaţii cu privire la măsurile în sine.

„Reducerile au fost mai mult sau mai puţin în conformitate cu aşteptările, dar ceea ce este uşor diferit de data aceasta este un instrument de susţinere a pieţelor de acţiuni. Acest lucru arată în mod clar că factorii de decizie politică încearcă să restabilească încrederea - dar rămâne de văzut dacă se vor înregistra creşteri susţinute sau doar încă una sau două zile de creşteri. Pieţele de acţiuni ar trebui să aplaude mişcarea, dar detaliile rămân complicate”, spune strategul Christopher Wong din Singapore.

Mai rău, potrivit şefului departamentului de cercetare pentru Asia al băncii ANZ, Khoon Goh, pachetul de relaxare - deşi este cel mai cuprinzător de până acum, „este departe de a fi o bazooka”.

„În cazul în care noile măsuri de sprijinire a pieţei de acţiuni sunt încununate de succes, s-ar putea asista la o revenire a influxurilor străine, sprijinind yuanul. Dacă orice redresare a pieţei de acţiuni poate fi susţinută depinde în cele din urmă de capacitatea acestor măsuri de a redresa încrederea. Cu toate acestea, pieţele vor saluta acest anunţ”, chiar dacă numai pentru câteva zile, moment în care vânzarea se va relua, deoarece comercianţii fac tot ce le stă în putere pentru a forţa panica PBOC să atingă nivelul de referinţă.

Ceea ce se va întâmpla: acum că Beijingul şi-a dat în sfârşit arama pe faţă cu ceea ce pare a fi un baraj de relaxare monetară, se poate preface că nu va face o bazooka fiscală, dar când această stimulare „panicată” va eşua, aşa cum se va întâmpla, la fel ca toate cele anterioare, Beijingul nu va avea de ales decât să inunde economia cu datorii, ceea ce va face ca produsele de bază să crească vertiginos şi va relansa exportul Chinei de produsul său preferat - inflaţia... şi exact la timp pentru reducerile agresive ale dobânzilor de către Fed.

Pe scurt, 2025 se anunţă a fi un an foarte interesant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor