China îşi umflă muşchii în Marea Chinei de Sud: Efectuează exerciţii militare cu două portavioane
Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLAN) a efectuat prima sa operaţiune cu portavioane duble în această lună, demonstrând noi capacităţi pe măsură ce construieşte o flotă de portavioane şi o forţă navală tot mai mare, potrivit Business Insider.
Fotografii de la exerciţiul recent au arătat cele două portavioane operaţionale ale Chinei, nave de escortă şi avioane de luptă în Marea Chinei de Sud.
China a anunţat exerciţiile joi, publicând fotografii care arată portavioanele Liaoning şi Shandong.
Cele două portavioane au fost văzute la începutul lunii octombrie staţionând împreună lângă chei în Marea Chinei de Sud după mai multe săptămâni de exerciţii şi activităţi separate, iar la începutul acestei luni, Liaoning a participat la exerciţii militare masive menite să intimideze Taiwanul.
PLAN a declarat că antrenamentul a avut ca scop îmbunătăţirea capacităţilor şi a pregătirii celor două portavioane ale sale şi a grupurilor de atac ale acestora.
Antrenamentele recente au avut loc în Marea Galbenă şi în Mările Chinei de Est şi de Sud. Cele două portavioane şi celelalte nave de război au lucrat pentru a spori forţele gata de luptă şi pregătirea, a declarat marina chineză.
În fotografii, portavioanele sunt însoţite de aproape o duzină de nave şi avioane de luptă care efectuează operaţiuni de zbor. Avioanele sunt Shenyang J-15, actualele avioane de luptă ale Chinei bazate pe portavioane.
În imagini, par să fie expuse diferite variante ale avionului. Dincolo de eforturile de îmbunătăţire a avionului de vânătoare J-15, care este un avion de tip Flanker, China lucrează, de asemenea, la o nouă generaţie de avioane de vânătoare bazate pe portavioane, pe măsură ce trece de la modelul de portavion de tip sovietic la modele mai moderne de tip Flattop.
Liaoning şi Shandong, primele două portavioane ale Chinei, dispun de trambuline pentru lansarea aeronavelor. Liaoning a fost construit pornind de la carcasa nefinalizată a unui portavion din clasa Kuzneţov din era sovietică pe care China l-a achiziţionat la sfârşitul anilor 1990. Deşi a intrat oficial în serviciu în 2012, nu a fost considerat pregătit de luptă până în 2016.
Shandong este primul portavion de producţie internă al Chinei, deşi se bazează în continuare pe proiectul Liaoning. Cu toate acestea, Shandong are capacitatea de a transporta o aripă aeriană mai mare decât Liaoning, în special mai multe avioane de luptă chineze J-15 bazate pe portavioane. Acesta a fost pus în funcţiune în cadrul PLAN în 2019.
Cel mai nou portavion al Chinei şi al doilea portavion de producţie internă, Fujian, este o îmbunătăţire semnificativă faţă de cele două predecesoare ale sale, având un sistem avansat de lansare a avioanelor cu catapultă electromagnetică, similar cu cel utilizat pe noile portavioane din clasa Ford ale Marinei SUA. Această nouă navă nu a intrat încă în serviciul activ şi a fost supusă unor teste pe mare.
Conform PLAN, exerciţiile cu două portavioane ale Liaoning şi Shandong au inclus antrenamente pentru mai multe scenarii de luptă reale care implică grupurile lor de nave de război, inclusiv generarea de ieşiri.
În concordanţă cu eforturile sale de a construi o armată de talie mondială, China a depus eforturi agresive de modernizare navală, consolidându-şi capacităţile interne de construcţie navală şi capacitatea atât pentru navele comerciale, cât şi pentru cele militare.
Dezvoltarea sa navală, caracterizată prin creşteri notabile atât cantitativ, cât şi calitativ, a fost remarcată de SUA ca fiind un motiv de îngrijorare, Pentagonul încercând să se concentreze asupra descurajării şi contracarării puterii militare chineze în creştere în regiunea Indo-Pacific.
Până în 2030, Departamentul american al Apărării se aşteaptă ca PLAN să aibă o forţă de luptă globală de 435 de nave, cu o creştere substanţială a „navelor de luptă de suprafaţă majore”.