China executa un cetatean britanic

O fotografie care il infatiseaza pe britanicul Akmal Shaikh in Polonia, in 2007. (Luis Belmonte Diaz / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.12.2009

China a executat un barbat britanic, cu probleme de sanatate mintala declarate, pentru trafic de droguri, in ciuda apelurilor facute de guvernul englez si de rudele acuzatului.

Primul Ministru englez, Gordon Brown, a condamnat executia lui Akmal Shaikh de marti, spunand ca este "ingrozit si dezamagit” ca multiplele cereri de gratiere au fost ignorate.

Shaikh, in varsta de 53 de ani, a fost arestat in regiunea Xinjiang din China, dupa ce asupra lui au fost gasite 4 kilograme de heroina, in septembrie 2007. A fost condamnat la moarte si a pierdut recursul sau in fata Curtii Supreme chineze.

Cazul lui Shaikh a primit sustinere din partea guvernului englez si din partea mai multor grupuri internationale de aparare a drepturilor omului, care au intervenit pe baza faptului ca Shaikh era bolnav mintal.

Grupul londonez de sustinere a drepturilor prizonierilor, Reprieve, i-a oferit lui Shaikh asistenta juridica. Purtatorul de cuvant al gruparii, Katherine O'Shea, a spus ca prezentarea cazului de catre mass-media a determinat aparitia noilor martori care au vorbit despre comportamentul cu halucinatii al lui Shaikh.

"Multi dintre ei au facut referire la ultimii ani din viata lui cand nu avea bani si locuinta si cutreiera strazile delirand”, a spus O'Shea. "Delira despre un cantec pe care-l scrisese, spunand ca va deveni un hit si va aduce pace in lume; atunci s-a intalnit cu banda traficantilor de droguri care s-au folosit de halucinatiile sale si i-au spus ca i-au organizat un concert in China, cu conditia sa calatoreasca cu ei.”

O'Shea spune ca martorii si-au semnat declaratiile pe care Reprieve le-a trimis la ambasada Chinei, dar ele au fost ignorate.

Curtea Suprema din China a decis anul acesta ca dovezile pentru boala mintala a lui Shaikh sunt "insuficiente”. Dupa executia sa, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Jiang Yu a spus ca acest caz a fost rezolvat in conformitate cu legea iar drepturile lui Shaikh au fost protejate.

Jiang spune ca China se opune reactiei pe care Marea Britanie a avut-o in legatura cu executia lui Shaikh si spera ca acest caz nu va afecta relatiile China — Marea Britanie.

O'Shea spune ca Shaikh nu a primit o evaluare medicala cat timp s-a aflat in inchisoare.

Ea spune ca experienta arata ca Regatul Unit nu ar trebui sa se bazeze pe guvernele straine atunci cand acestea ar trebui sa-i anunte daca vreun cetatean de-al lor are probleme.

"Un lucru pe care il putem face este sa fim mai constiinciosi atunci cand vine vorba de gasirea cetatenilor britanici care sunt pe moarte, deoarece China nu a informat Regatul Unit ca Akmal a fost condamnat la moarte, decat la un an dupa ce a fost data sentinta”, a spus ea.

O’Shea spune ca Shaikh nu stia ca va fi executat decat foarte tarziu. Reprieve i-a ajutat pe doi dintre verii lui sa-l viziteze in aceasta saptamana si ei au spus ca el inca spera sa fie gratiat pana cand i s-a spus ca a fost inscris pe lista executiilor.

Sophie Richardson este directorul fractiunii asiatice a Human Rights Watch din Washington D.C. Ea spune ca acest caz al lui Shaikh este deosebit de ingrijorator daca se iau in considerare si acuzatiile secrete ale statului care au fost aduse unui numar de cetateni straini in ultimii ani.

"Cred ca guvernul chinez arata ca lipsa de consideratie pentru standardele legale pe care o demonstreaza de obicei fata de populatia chineza este acum si mai lenta, fiind aplicata, de asemenea, si cetatenilor non-chinezi”, a spus ea.

Richardson spune ca numarul oficial al executiilor din China este dificil de stabilit deoarece guvernul il considera un secret de stat.

Grupul pentru apararea drepturilor omului, Amnesty International, spune ca China executa mai multi oameni in fiecare an decat tot restul lumii la un loc, si estimeaza ca anul trecut, in China, au avut loc mai mult de 1700 de executii.

Reprieve spune ca Shaikh a fost primul cetatean european executat in China in ultimii 50 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor