China efectuează manevre peste manevre în Marea Chinei de Sud

Asia Maritime Transparency Initiative a raportat că Vietnamul a extins o pistă de aterizare pe insula Spratly, în Marea Chinei de Sud
Asia Maritime Transparency Initiative a raportat că Vietnamul a extins o pistă de aterizare pe insula Spratly, în Marea Chinei de Sud (Screenshot)

China a efectuat exerciţii aeriene ample deasupra Mării Chinei de Sud. Evoluţia survine pe fondul apariţiei, în presa chineză, a unor anunţuri legate de înrolarea chinezilor în forţele armate, pe fondul tensiunilor tot mai ridicate cu SUA cauzate de pandemia de virus Wuhan şi de controlul pe care regimul comunist îl impune asupra Hong Kong-ului.

Mass-media regională detaliază că trei dintre cele cinci regiuni militare principale din China participă la exerciţii, descrise ca fiind de pregătire în lupta aeriană.

Noile manevre urmează la foarte scurt timp după o serie de exerciţii mult mai vaste care au avut loc în largul Peninsulei Leizhou din sudul Chinei, încheiate cu câteva zile în urmă.

În timpul manevrelor, presa chineză controlată de Partidul Comunist a menţionat că un avion străin ar fi fost alungat din zonă. Dar nu este clar dacă avionul era militar, cărei ţări aparţinea şi nici dacă ştirea este până la urmă adevărată.

Reciful Subi se află în Insulele Spratly - o zonă care generează tensiuni majore în ţările riverane, după ce China a început să emită pretenţii teritoriale. Numeroase recife şi insule minuscule din zonă sunt revendicate de numeroase ţări riverane.

China a revendicat o zonă mare din Marea Chinei de Sud, bogată în resurse şi zăcăminte şi de o mare importanţă strategică, unde circulă aproximativ 30% dintre mărfurile tranzitate pe mare. Drept răspuns, SUA au început să patruleze în mod regulat zona pentru a păstra canalele de navigaţie deschise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe