Ecuador: China pescuieşte agresiv în jurul Insulelor Galapagos, ameninţând ecosistemul unic

Iguană marină la Soare, Insulele Galapagos
Iguană marină la Soare, Insulele Galapagos (Martin Bernetti / AFP / Getty Images)

Cu un an şi ceva în urmă, Argentina încerca să respingă o flotă masivă de nave de pescuit străine, în mare parte chinezeşti, din Zona sa Economică Exclusivă (ZEE), care pescuiau până la extincţie populaţia de calamar şi alţi peşti din largul liniei de coastă sud-americane.

Acum, Ecuadorul se confruntă cu aceeaşi problemă, dar incidentele primesc o atenţie sporită la nivel internaţional, deoarece navele de pescuit ale Chinei s-au masat în jurul insulelor Galapagos, o arie protejată.

De mai mulţi ani, modul de operare al acestor vase chinezeşti au stârnit mari controverse, în special în urma unui incident din 2017, în care o navă chineză a fost prinsă în rezervaţia marină Galapagos, cu o încărcătură de 300 de tone de rechini, în special rechin cu cap de ciocan, specie pe cale de dispariţie.

Un nou raport FOX descrie că "o flotă mare de aproximativ 260 de nave de pescuit chineze a fost detectată în apele din jurul insulelor Galapagos, pe coasta Ecuadorului, potrivit declaraţiilor date de oficiali ai marinei din această ţară, săptămâna trecută."

După un tipar deja cunoscut în aceste cazuri de jaf al resurselor piscicole de către vasele chinezeşti, marina Ecuadorului a rămas în alertă ridicată din cauza pescuitului ilegal desfăşurat de chinezi.

Arhipelagul Galapagos, alcătuit din nouă insule - devenit faimos în secolul al XIX-lea de călătoriile ştiinţifice ale naturalistului Charles Darwin - sunt protejate de UNESCO de zeci de ani, împreună cu o zonă înconjurătoare de 188 de mile.

Rapoartele ecuadoriene sugerează că flota de pescuit chineză masivă se află la doar 12 km de această graniţă.

Oficialii ecuadorieni au criticat flota pentru comportament „agresiv” şi „ameninţător” pentru ecosistemul delicat al vieţii marine din Galapagos.

Inclusiv Comandamentul Sudic al SUA a luat notă şi a publicat o postare pe Twitter despre situaţie, de pe contul său oficial:

Aproximativ 260 de nave de pescuit chineze au fost detectate în apele din jurul insulelor #Galápagos în largul #Ecuadorului, potrivit oficialilor marinei. Navele, găsite chiar în afara unei zone protejate, ridică perspectiva deteriorării ecosistemului marin.

"Pescuitul chinez abuziv chiar la marginea zonei protejate ruinează eforturile Ecuadorului de a proteja viaţa marină în Galapagos", a declarat săptămâna aceasta fostul ministru al mediului ecuadorian Iolanda Kakabadse.

Ca răspuns, Ecuador a iniţiat o campanie internaţională de extindere a zonei sale exclusive la 350 de mile în jurul insulelor, pentru a oferi marinei autoritate mai mare de a alunga prădătorii marini mai departe de apele Galapagos.