China comunistă. Autorităţile scot tancurile în stradă să apere băncile de deponenţii furioşi lăsaţi fără bani [VIDEO]

Autorităţile chineze au scos tancurile în stradă să apere băncile de teama deponenţilor furioşi rămaşi fără bani
Autorităţile chineze au scos tancurile în stradă să apere băncile de teama deponenţilor furioşi rămaşi fără bani (Captură ecran)

O înregistrare video care arată tancuri aliniate pe un drum din China a şocat internetul. Citând mass-media locală, utilizatorii de pe Reddit spun că imaginile sunt din Rizhao, în provincia Shandong, iar tancurile au fost desfăşurate pentru a proteja sucursala locală a unei bănci aflate în centrul unui scandal.

Problema a ieşit la iveală pentru prima dată în aprilie, când South China Morning Post (SCMP), într-un articol, a afirmat că locuitorilor din provinciile Henan şi Anhui li s-a refuzat accesul la conturile bancare din cauza unei "actualizări a sistemului".

De atunci, au fost afectate depozitele bancare de la Yuzhou Xinminsheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank şi New Oriental Country Bank of Kaifeng din provincia Henan şi Guzhen Xinhuaihe Village Bank din provincia vecină Anhui, a precizat SCMP.

Clipul video din Henan arată un şir lung de tancuri care îi împiedică pe localnici să ajungă la sucursala băncii. Pe măsură ce camera de filmat se deplasează, se vede cum şirul de tancuri acoperă întregul bloc.

Localnicii par agitaţi, dar sunt nevoiţi să aştepte din cauza prezenţei vehiculelor blindate. Utilizatorii Reddit compară scena cu incidentul din Piaţa Tiananmen, când, în 1989, sute de tancuri au fost folosite pentru a zdrobi protestele pro-democraţie.

"Piaţa Tiananmen 2: boogaloo electric", a comentat un utilizator.

"Ceva... ceva... ceva... Istoria se repetă", a spus un altul.

"Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă nici operatorii de tancuri nu şi-ar putea retrage banii", a comentat un al treilea utilizator.

Localnicii afectaţi de criza bancară, una dintre cele mai grave din ultimii ani în China, susţin că au dispărut depozite în valoare de 40 de miliarde de yuani (6 miliarde de dolari) şi au protestat cerând acces la economiile lor.

Li s-a spus să "aştepte cu răbdare", a precizat luni SCMP într-un raport. Unele dintre persoanele cu mai puţin de 50.000 de yuani (7.400 de dolari americani) şi-au primit banii săptămâna trecută, dar altele încă aşteaptă.

Autorităţile chineze au declarat că băncile aflate în centrul controversei făcau parte din Henan Xincaifu Group, prin "coliziune internă şi externă" şi au atras "ilegal" deponenţi. O anchetă privind scandalul bancar este în curs de desfăşurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe