Chichirău, după invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă: Legea pentru alegerea Preşedintelui României trebuie modificată

Cosette Chichirau (Epoch Times România)
Andrei Popescu
08.10.2024

Cosette Chichirău, deputată a Platformei DREPT, a anunţat, marţi, că a depus un proiect de lege care urmăreşte scoaterea Curţii Constituţionale (CCR) din procedura de validare a candidaturilor pentru alegerea preşedintelui României. Anunţul vine la câteva zile după ce instituţia a invalidat mai multe candidaturi în cursa pentru Cotroceni, inclusiv cea a Dianei Şoşoacă.

“Îndreptăm lucrurile! În mod clar, legea pentru alegerea Preşedintelui României trebuie modificată. Cazul invalidării unui candidat, fără motive obiective clare, nu trebuie să se mai repete. De aceea, astăzi depunem un proiect legislativ prin care modificăm Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României astfel încât CCR, o instanţă ai cărei membri sunt desemnaţi politic, să fie scoasă din procedura de validare a candidaturilor şi să nu poată deveni un jucător politic.

Conform proiectului, “cele mai importante probleme juridice vor fi soluţionate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde activează judecători cu zeci de ani de experienţă, iar nu oameni susţinuţi de partide”.

“CCR îşi va păstra rolul constituţional de a valida rezultatele alegerilor, dar principalele atribuţii trec la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a mai spus Chichirău.

De asemenea, ea a subliniat că Platforma DREPT “luptă pentru alegeri corecte, în care oricine poate candida dacă îndeplineşte condiţiile legale şi în care voturile sunt numărate corect”.

În ceea ce priveşte invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă, deputata a precizat următoarele:

“Ca să fie clar, Diana Şoşoacă este un personaj toxic al politicii româneşti, cu zeci de poziţionări anti-europene, discriminatorii sau xenofobe. Tocmai de asta colegul nostru Vlad Gheorghe, lider al partidului DREPT, a formulat ieri o plângere penală la Parchetul General acuzând-o pe Diana Şoşoacă de promovarea de doctrine antisemite şi legionare. Justiţia într-un stat de drept este realizată de instanţele judecătoreşti, nu de instanţe numite politic, aşa cum este CCR”.

Reamintim că, sâmbătă, judecătorii CCR au respins candidatura Dianei Şoşoacă în cursa pentru Cotroceni, decizia fiind una definitivă. Unul dintre motivele pentru care Curtea Constituţională a luat această hotărâre este legat de declaraţiile făcute de Diana Şoşoacă. Potrivit judecătorilor CCR, afirmaţiile sale denotă o lipsă de ataşament faţă de Constituţia României.

Decizia CCR a fost primită cu indignare nu doar de Şoşoacă ci de aproape toată clasa politică - mai puţin PSD. Atât voci din societatea civilă cât şi numeroşi politicieni au acuzat o manevră a PSD-ului. Practic, numeroase voci au susţinut că CCR a lucrat în folosul lui Ciolacu, ca acesta să intre în turul 2 cu George Simion (pe care se presupune că îl vor vota fanii Dianei Şoşoacă), astfel încât să se repete scenariul Iliescu - Vadim.

O zi mai târziu, duminică, Biroul Electoral Central a respins înregistrarea celui de-al doilea dosar de candidatură al Dianei Şoşoacă. BEC a respins dosarul ca inadmisibil, invocând chiar decizia CCR, precizând că hotărârile CCR sunt definitive. Şoşoacă poate contesta decizia BEC la... CCR.

Iar luni, Curtea Constituţională a respins contestaţia depusă de fosta senatoare împotriva deciziei care o scotea din cursa prezidenţială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor