Chelaru: Referendumul privind Constituţia nu ar fi posibil în 25 mai

Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei
Parlamentul Romîniei, Forumul Constituţional-dezbateri revizuirea Constituţiei (Epoch Times România)

Calendarul de revizuire a Constituţiei s-a blocat ca urmare a crizei de două săptămâni din USL, astfel încât organizarea unui referendum pentru Constituţie în 25 mai este o incertitudine, a afirmat senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Comisiei de revizuire a Legii fundamentale.

Senatorul speră ca PNL să nu renunţe la acest proiect de revizuire a Constituţiei, mai ales că liderul liberal Crin Antonescu este preşedintele Comisiei.

''Nu cred că domnul Crin Antonescu nu doreşte ca acest proiect să fie dus până la capăt. Însă nu ştiu dacă ne mai încadrăm în calendarul revizuirii. Avem o foaie de parcurs foarte strictă şi, având în vedere criza politică, nu ştiu dacă ne vom mai încadra în termenul de 25 mai pentru referendum. Însă nu trebuie să disperăm. Suntem la faza în care analizăm decizia Curţii Constituţionale, observaţiile acesteia şi reconstruim ce trebuie'', a declarat vicepreşedintele Senatului, conform Agerpres.

Acesta a adăugat că întrucât se schimbă structura majorităţilor din Parlament trebuie să se renegocieze data la care va fi supus aprobării proiectul de revizuire a Constituţiei, având în vedere faptul că pentru aprobare este nevoie de votul a două treimi din numărul parlamentarilor.

Ioan Chelaru a mai afirmat că, dacă se va merge pe prevederea validării referendumului cu 30% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, acesta nu va fi cumulat cu alegerile prezidenţiale.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis ca 26 dintre articolele şi alineatele proiectului de revizuire a Legii fundamentale sunt neconstituţionale, propunând ca unele texte să fie eliminate, iar alte texte să fie reformulare, pentru mai buna punere în acord cu celelalte articole constituţionale.

Comisia de revizuire a Legii fundamentale a început să analizeze observaţiile făcute de CCR urmând ca textul proiectului să fie îmbunătăţit, eliminând unele texte neconstituţionale şi adaptându-le pe altele.

Crin Antonescu preciza că după reformulare, textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne