Cererea lui Mircea Băsescu de revocare a arestării preventive se va judeca la Constanţa

(photos.com)
Flori Mladin
15.07.2014

Cererea de revocare a măsurii arestării preventive a lui Mircea Băsescu se va judeca la Tribunalul Constanţa, întrucât Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea acestei instanţe, la solicitarea avocatului fratelui preşedintelui şi a DNA.

Tribunalul Bucureşti a analizat marţi cererea lui Mircea Băsescu de revocare a măsurii arestării preventive, înregistrată la instanţă în 9 iulie, înainte să fie trimis în judecată. Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, şi procurorii anticorupţie au cerut declinarea cauzei la Tribunalul Constanţa, argumentând că această instanţă va judeca dosarul în care fratele preşedintelui a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea şi şi-a declinat competenţa de soluţionare a cererii în favoarea Tribunalului Constanţa, urmând ca dosarul să fie direcţionat la această instanţă.

Fiind întrebat dacă Mircea Băsescu va fi transferat la Penitenciarul Poarta Albă, avocatul Nelu Traşcă a afirmat marţi, la Tribunalul Bucureşti, că Mircea Băsescu ar urma să fie transferat la Constanţa, însă nu poate să precizeze exact, întrucât legea prevede ca transferul să aibă loc la trei zile de la data la care a fost sesizată instanţa să judece dosarul de fond.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată luni pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţână, în dosarul în care fratele preşedintelui este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, cu scopul de a interveni la judecători pentru o sentinţă favorabilă în procesul lui Bercea Mondial.

Dosarul cu numărul 5412/118/2014, în care apar ca inculpaţi Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, a fost înregistrat la Secţia Penală a Tribunalului Constanţa în data de 14 iulie, primul termen de judecată fiinde stabilit miercuri, 16 iulie.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă şi pe Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele preşedintelui.

Conform procurorilor, în 2011, după ce Bercea Mondial a fost arestat preventiv de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi dat suma de 250.000 de euro lui Mircea Băsescu, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că fratele preşedintelui va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv ca şi-a înjunghiat un nepot, dar şi pentru alte cereri incidente în acea cauză. Datorită faptului că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar mai fi dat lui Marian Căpăţână încă 350.000 de euro, pentru acelaşi lucru.

Anchetatorii susţin că din cei 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpăţână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro, Marian Căpăţână fiind acuzat ca şi-a însuşit suma de 350.000 de euro, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

Până în 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari, ulterior fiind restituite şi alte sume de către Marian Căpăţână.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, a fost trimis în judecată pentru şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiţi justiţiei pentru şantaj cu circumstanţe agravante.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru şantaj, dintre care una în stare de recidivă, iar Fănica Anghel, mama acestuia, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.

Tribunalul Constanţa judecă şi acest dosar în care fratele preşedintelui este parte vătămată, iar inculpaţi sunt cinci membri ai familiei lui Bercea Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor