Cercetătorii companiei Moderna avertizează acum că vaccinul ARN mesager are riscuri de toxicitate

O doză de vaccin Moderna
O doză de vaccin Moderna (Jacob King/AFP via Getty Images)
Zachary Stieber
09.02.2024

Tehnologia utilizată în vaccinul anti COVID-19 produs de compania Moderna prezintă riscuri de toxicitate, au declarat oamenii de ştiinţă din cadrul firmei într-o nouă lucrare.

"O provocare majoră acum este cum să eliminăm în mod eficient potenţialele toxicităţi asociate cu tehnologia ARNm", au scris oamenii de ştiinţă în lucrarea publicată de Nature Reviews Drug Discovery la 23 ianuarie. Vaccinurile Moderna şi Pfizer anti COVID-19 utilizează tehnologia acidului ribonucleic mesager modificat (ARNm). ARNm este livrat prin nanoparticule lipidice (LNP).

Riscurile de toxicitate includ "componentele structurale ale nanoparticulelor lipidice, metodele de producţie, calea de administrare şi proteinele produse din ARNm modificat", au scris autorii lucrării.

Printre autorii lucrării se numără angajaţii Moderna Eric Jacquinet, Dimitrios Bitounis, şi Maximillian Rogers, care lucra la Moderna în momentul realizării lucrării.

Citiți și Vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea agrava cancerul [Analiză]

Moderna nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Vaccinurile cu ARNm au multiple efecte secundare cunoscute, inclusiv inflamaţia inimii şi şoc alergic sever. Acestea pot proveni din reacţii de hipersensibilitate, care pot fi provocate de "orice componentă LNP-ARNm", dar cel mai probabil sunt declanşate de nanoparticulele lipidice PEGlyated, care este "componenta cu cel mai mare potenţial reactogen", potrivit cercetătorilor.

Polietilenglicolul (PEG), un ingredient din vaccinurile Pfizer şi Moderna anti COVID-19, este cunoscut ca generator de reacţii alergice. Oamenii de ştiinţă neimplicaţi sunt împărţiţi în ceea ce priveşte mecanismul din spatele inflamaţiei cardiace, în timp ce Pfizer a postulat că particulele nano lipidice sunt la originea problemei. Noua lucrare s-a bazat pe publicaţii anterioare şi pe alte date. Autorii nu au efectuat niciun experiment nou.

Printre lucrările citate se numără cele care au găsit ARNm şi proteina Spike livrată de vaccinul Moderna în diverse părţi ale corpului uman la săptămâni sau luni după vaccinare, în ciuda faptului că oficialii din domeniul sănătăţii au afirmat, atunci când au fost lansate pe piaţă vaccinurile, că astfel de materiale vor fi eliminate din organism în câteva zile.

Oamenii de ştiinţă au declarat că vaccinul anti COVID-19 al Moderna este "sigur şi eficient" şi au salutat dezvoltarea unui vaccin actualizat afirmând că "demonstrează calendarul rapid al evoluţiei bazate pe tehnologia ARNm". Cu toate acestea, din cauza "naturii tranzitorii a ARNm", "ar putea fi necesară administrarea repetată", au menţionat ei.

Citiți și Vaccinul cu ARNm de la Pfizer produce "proteine aberante". Experţii sunt îngrijoraţi de evenimentele legate de autoimunitate

Oamenii de ştiinţă au remarcat ulterior că reducerea riscurilor de toxicitate produsă de vaccinuri şi medicamente bazate pe ARNm este necesară, dar "complicată". Acest lucru poate fi realizat printr-o abordare multiplă care include teste avansate în laboratoare şi care ajustează studiile preclinice, pe animale, pentru a ţine cont mai bine de "diferenţele din fiziologia umană şi animală".

Moderna şi alte companii testează în prezent o serie de noi produse cu ARNm, inclusiv vaccinuri antigripale şi tratamente împotriva cancerului.

"Datorită platformei de ARNm pe care am construit-o, avem un portofoliu interesant, cu până la 15 lansări în următorii cinci ani", a transmis investitorilor Stephane Bancel, directorul general al Moderna, în cadrul celei mai recente teleconferinţe privind rezultatele companiei.

Citiți și În Japonia, 70% dintre decesele provocate de vaccinul Pfizer au fost raportate în primele 10 zile de la administrare [Studiu]

Autorul corespondent al lucrării, Mansoor Amiji de la departamentele de Ştiinţe farmaceutice şi Inginerie chimică de la Northeastern University, a trimis o cerere de comentarii către Bitounis, care nu a oferit niciun răspuns.

Dr. Malone reacţionează

Dr. Robert Malone, care a ajutat la inventarea tehnologiei ARNm, a declarat că lucrarea a minimalizat gama de riscuri care au fost legate de vaccinurile pe bază de ARNm şi poate face parte dintr-o tehnică de muşamalizare. Această tehnică, o formă de inducere în eroare, presupune ca oamenii să ofere anumite informaţii pentru a ascunde sau a împiedica descoperirea altor informaţii, mai importante.

"Interpretarea mea cea mai generoasă a intenţiei generale a articolului este că textul rezumă şi reprezintă informaţii referitoare la riscurile şi toxicitatea acestei tehnologii de platformă pe care Moderna doreşte să le facă publice într-un mod care să pună firma, activităţile sale şi tehnologia de platformă care stă la baza acesteia în cea mai bună lumină posibilă", a scris în recenzia sa Dr. Malone, care nu a fost implicat în articol.

Citiți și Creştere semnificativă statistic a miopericarditei şi vasculitei cutanate la un singur organ, după vaccinarea împotriva Covid-19

"O interpretare mai puţin generoasă a intenţiei este aceea că acest articol reprezintă o formă subtilă de strategie de propagandă denumită în mod obişnuit 'minimizarea problemelor'."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor