Centrul Parisului ocupat de fermieri, tractoare şi vaci: "Hollande a crucificat agricultura"

Protest al fermierilor la Paris
Protest al fermierilor la Paris (Twitter)

Centrul oraşului luminilor, Paris, a fost ocupat joi dimineaţa de peste 1.000 de tractoare. Potrivit presei franceze, agricultorii acuză că politica agricolă nu le mai permite să trăiască decent de pe urma muncii lor şi au ocupat centrul Parisului pentru a cere implicarea Guvernului.

Agricultorii au mobilizat joi dimineaţă 1.365 de tractoare, 91 de autobuze şi aproximativ 50 de maşini, pentru a intra în Paris. Alţi 4.000 - 5.000 de agricultori urmau să ajungă la Paris cu autocarul sau trenul.

Protestatarii, care au ajuns cu tractoarele până în Place de la Nation din centrul Parisului, acuză că sunt copleşiţi de taxe iar preţurile mici la care sunt achiziţionate produsele au adus în jur de 20.000 de agricultori francezi în pragul falimentului.

"Hollande este un Pilat din Pont, a crucificat agricultură", se putea citi pe un banner adus de agricultori, în timp ce pe alte tractoare se putea citi mesajul "Agricultori înfuriaţi."

Pe iarba din centrul Parisului pasc două vaci, aduse de fermieri. Pe spatele animalelor, protestatarii au agăţat două tricouri roşii cu mesajul "Producătorii de carne de bovine sunt înfuriaţi."

"Vacile sunt un simbol al acestei manifestări căci crescătorilor de animale le merge foarte rău. Preţul cărnii de vită nu ne permite să ne acoperim costurile." a declart Chiristian, un agricultor de 45 de ani, citat de 20minutes.fr.

Protestul din Place de Nation este programat să dureze toată ziua. În piaţă au fost instalate două ecrane mari, pentru ca manifestanţii să poată vedea şi auzi eventualele mesaje de la primul ministru al ţării, Manuel Valls.

"Nu ajutoare financiare este ceea ce cerem, ci un plan de redresare real. Până când nu ni se va prezenta unul, nu ne mişcăm de aici.", a declarat un fermier citat de 20minutes.fr.

"Le asigurăm hrana oamenilor şi noi abia ne ducem zilele", a mai declarat fermierul.

Reamintim că fermierii francezi au organizat numeroase proteste în această vara, blocând autostrăzile cu tractoare şi întorcând tiruri cu produse agricole străine din import înapoi din ţările de unde au venit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.