Centrala nucleară Zaporojie, parţial reconectată la reţeaua ucraineană. Dezastrul, "evitat la limită"

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie. (Captură Foto)
Ana Ion
27.08.2022

Centrala nucleară Zaporojie a fost parţial reconectată la reţeaua ucraineană, relatează Guardian. Preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, a afirmat că "dezastrul", respectiv pericolul emisiilor de radiaţii, a fost evitat la limită în condiţiile în care centrala a fost deconectată temporar de la reţeaua naţională ucraineană pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcţionare.

Centrala a fost capturată de la începutul lunii mai de către forţele ruseşti, care se pare că depozitează echipamente în cea mai mare instalaţie nucleară din Europa. Centrală este în continuare administrată de tehnicieni ucraineni, care, potrivit unor mărturii, lucrează sub teroarea armelor.

Trei dintre cele patru conexiuni electrice pe care se bazează centrala pentru răcirea reactoarelor au fost tăiate anterior în timpul luptelor, iar joi, incendiile din jurul centralei, pe care Zelenski le-a pus pe seama bombardamentelor ruseşti, au doborât-o pe cea de-a patra, deconectând-o pentru prima dată în istoria sa. Rusia a dat vina pe bombardamentele ucrainene şi vineri a declarat că a distrus tunul responsabil

Zelenski a declarat că deconectarea a pus "Ucraina şi toţi europenii într-o situaţie la un pas de un dezastru de radiaţii".

Autorităţile ucrainene au declarat că sistemele de rezervă au intrat în funcţiune pentru a asigura răcirea şi sistemele de siguranţă la centrală, dar vineri dimineaţă, Energoatom, agenţia nucleară de stat din Ucraina, a declarat că încă se fac eforturi pentru a o conecta din nou la reţeaua ucraineană, înainte de a anunţa succesul în prima parte a după-amiezii cu conectarea unuia dintre cele şase reactoare ale sale.

"Profesioniştii centralei nucleare Zaporojie sunt adevăraţi eroi! Ei ţin neobosit şi strâns pe umerii lor siguranţa nucleară şi radiologică a Ucrainei şi a întregii Europe", a scris Energoatom pe canalul său Telegram.

Situaţia rămâne însă nesigură, deoarece luptele continuă în jurul centralei.

Autorităţile ucrainene şi experţii internaţionali au avertizat în mod constant cu privire la potenţialul unei catastrofe nucleare din cauza luptelor din jurul instalaţiei, care se află aproape de liniile de front din sud. Deconectarea de la reţea creşte riscul unei defecţiuni catastrofale a sistemelor de răcire a reactoarelor sale şi a barelor de combustibil uzat, care funcţionează cu energie electrică.

Un incident nuclear ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru populaţia din imediata apropiere, iar norii de radiaţii ar putea traversa Europa.

O misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică urmează să viziteze centrala săptămâna viitoare pentru a monitoriza situaţia şi a lua măsuri de protecţie, a declarat Lana Zerkal, consilier al ministrului ucrainean al energiei, la Radio NV din Ucraina.
Publicitate

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că a primit asigurări din partea lui Zelenski şi a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, că misiunii i se va permite să ajungă în siguranţă la centrală. Dar Zerkal a declarat că a rămas sceptică că misiunea va ajunge la aceasta.

"În ciuda faptului că ruşii au fost de acord ca misiunea să treacă pe teritoriul ucrainean, ei creează în mod artificial toate condiţiile pentru ca misiunea să nu ajungă la obiectiv, având în vedere situaţia din jurul [centralei]", a spus Zerkal.

Civilii din sudul Ucrainei care se bazează pe centrală pentru energie electrică, inclusiv cei din teritoriile ocupate, s-au confruntat cu întreruperi de energie electrică odată cu deconectarea centralei. Mai mult de 18.000 de persoane din 72 de aşezări din regiunea Zaporojie au rămas fără energie electrică începând de vineri, a declarat administraţia regională.

Persoanele care locuiesc în zonele ocupate se confruntă deja cu probleme grave în ceea ce priveşte accesul la medicamente, bunuri de bază, informaţii şi libertatea de circulaţie, iar cei care nu sunt de acord din punct de vedere politic se confruntă cu măsuri represive din partea noii administraţii. Mii de persoane care locuiesc de-a lungul liniei de contact au fost prinse în bombardamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor