Cele mai importante evenimente astronomice din 2022: patru eclipse, alinieri planetare şi ploi de stele căzătoare

Eclipsă lunară
Eclipsă lunară (screenshot tramite video Youtube)

Alinieri planetare interesante, două eclipse totale de Lună, două eclipse parţiale de Soare şi stele căzătoare sunt doar câteva dintre evenimentele astronomice care ne aşteaptă în 2022. Iată datele pe care astronomii şi pasionaţii de astronomie din întreaga lume ar trebui să le marcheze în calendarul lor pentru a nu rata cele mai importante evenimente astronomice ale noului an.

Trio de planete la sfârşitul lunii martie

Primul dintre evenimentele astronomice notabile ale anului 2022 va avea loc la sfârşitul lunii martie, când trei planete se vor "întâlni" pe cer la răsărit. Marte, Saturn şi Venus vor apărea foarte aproape înainte de răsărit în ultimele două săptămâni din martie. Trioul va fi atât de aproape încât pot fi vizibile cu unele telescoape şi binocluri.

Spectacolul va continua şi în aprilie, Marte şi Saturn vor apărea extrem de aproape în dimineţile de 4 şi 5 aprilie, aproape suprapunându-se, în timp ce Venus va străluci în apropiere.

Ploaie de meteoriţi, Lyridele, în perioada 21-22 aprilie

Între 21 şi 22 aprilie, va avea loc vârful ploii de meteoriţi Lyride. Va fi prima ploaie de meteoriţi care va atinge apogeul în peste trei luni (după Quadrantide, prima ploaie de stele căzătoare din primele zile ale lunii ianuarie), producând aproximativ 15 stele căzătoare pe oră.

Radiantul acestei ploi de meteori se situează în constelaţia Lira, maximul său de activitate are loc la 22 aprilie. Este denumită şi «Alpha Lyride» sau «Lyride din aprilie». Acest radiant se decalează, în mod progresiv, spre constelaţia Hercule. Sursa acestei ploi de meteori este cometa periodică C/1861 G1 (Thatcher). Lyridele sunt observate de peste 2.600 de ani.

Ploaia de meteori din 22 mai 687 î.Hr. (calendarul iulian proleptic), a fost observată de către Zuo Zhuan, care o descrie astfel:

„În acea zi de vară a xin-mao din luna a 4-a a celui de-al 7-lea an al domniei regelui Zhuang din Lu, la căderea nopţii, stelele fixe erau invizibile, la miezul nopţii, stelele căzură ca ploaia.”

Lyridele vor fi urmate de Eta Aquaridele, la mai puţin de două săptămâni, o ploaie de meteori asociată Cometei Halley, întocmai ca şi Orionidele, Pământul întretăindu-i traiectoria de două ori, în fiecare revoluţie solară a sa.

Lună neagră şi eclipsă parţială de Soare: 30 aprilie

Cel de-al treilea eveniment astronomic major al anului este singurul care nu poate fi văzut nici măcar cu ajutorul unui telescop. Termenul de "Lună albastră" a devenit popular în ultimii ani pentru a descrie a doua Lună plină din aceeaşi lună, deşi Luna nu devine de fapt albastră. "Luna Neagră" din aprilie este echivalentul Lunii Albastre, folosită pentru a descrie a doua lună nouă a lunii. Lunile noi nu pot fi observate, deoarece acesta este momentul în care partea luminată a Lunii este orientată în direcţia opusă Pământului. Deşi Luna Neagră nu poate fi detectată pe cer, acesta este un moment bun al lunii pentru a observa stelele, deoarece nu există poluarea luminoasă naturală cauzată de Lună, oferind o mai bună vedere a cosmosului.

Pe 30 aprilie va avea loc şi o eclipsă parţială de Soare, dar aceasta va fi vizibilă doar din cea mai sudică parte a Americii de Sud, din unele părţi ale Antarcticii şi din oceanele Pacific şi Atlantic.

Eclipsă totală de lună: 15-16 mai

Luna va deveni roşie în noaptea de 15-16 mai, când va trece prin umbra Pământului.

În noiembrie anul trecut a avut loc o impresionantă eclipsă parţială de Lună, când 97% din Lună a fost acoperită şi a lipsit foarte puţin pentru a fi considerată eclipsă totală. De asemenea, a avut loc o eclipsă totală de Lună în mai 2021.

Prima superlună din 2022: 14 iunie

Anul 2022 va aduce un trio de superlună, iar prima va străluci la mijlocul lunii iunie. Superlunile se produc atunci când Luna plină se află în apropierea perigeului, care este punctul de pe orbita Lunii în care aceasta se află cel mai aproape de Pământ. Rezultatul este o Lună plină care este uşor mai mare şi mai strălucitoare decât celelalte pe tot parcursul anului, deşi diferenţa poate fi greu de observat.

Superluna din iunie va fi urmată de o alta pe 13 iulie şi de o a treia pe 12 august.

5 planete se aliniază: 24 iunie

Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn sunt toate suficient de strălucitoare pentru a fi văzute cu ochiul liber şi se vor alinia în ordine înainte de răsăritul soarelui, spre sfârşitul lunii iunie. Această aliniere rară va apărea chiar înainte de zorii zilei de 24 iunie pe cerul de est. Luna în creştere va fi, de asemenea, în linie cu planetele, strălucind între Venus şi Marte. Deşi planetele vor părea aliniate pe cer, ele nu vor fi aliniate în sistemul solar: va fi doar efectul din perspectiva Pământului.

Ploaia de meteoriţi Perseide: 12-13 august

Una dintre cele mai populare ploi anuale de meteoriţi va atinge apogeul într-o noapte de vară, dar anul acesta evenimentul va avea concurenţă. În condiţii ideale, Perseidele pot genera un spectacol de 50-100 de stele căzătoare pe oră, dar în 2022, rata orară ar putea fi înjumătăţită, deoarece evenimentul va atinge apogeul în noaptea unei Superluni strălucitoare. Unii meteori ar trebui să fie vizibili în ciuda cerului luminat de lună, dar lumina satelitului va face dificilă observarea multor meteori mai slabi.

Orionidele vor atinge apogeul două luni mai târziu şi, deşi sunt mai puţin active decât Perseidele, spectacolul ar putea merita să fie urmărit, deoarece Luna nu va străluci toată noaptea. În noaptea de 20 spre 21 octombrie, ar putea fi în jur de 20 de meteori pe oră.

Eclipsă parţială de soare: 25 octombrie

Cea de-a doua eclipsă parţială de soare a anului va avea loc pe 25 octombrie. Acesta va fi vizibil din cea mai mare parte a Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia de Vest.

Eclipsă totală de lună: 7-8 noiembrie

A doua şi ultima eclipsă totală de Lună din 2022 va avea loc între 7 şi 8 noiembrie. Aceasta va fi vizibilă din Asia până în Australia, din America de Nord până în cea mai mare parte a Americii de Sud şi în unele părţi ale Europei.

Opoziţia lui Marte: 8 decembrie

Unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai Pământului va deveni un element proeminent pe cerul nopţii în a doua jumătate a anului 2022, atingând strălucirea maximă la începutul lunii decembrie, când va ajunge în opoziţie. Opoziţia lui Marte are loc atunci când Planeta Roşie este opusă Soarelui din perspectiva Pământului. Prin urmare, este vizibilă toată noaptea şi străluceşte mai puternic decât majoritatea stelelor de pe cer.

Marte ajunge în opoziţie doar o dată la 26 de luni; după 2022, următoarea dată va fi pe 15 ianuarie 2025. Aceste întâlniri apropiate sunt, de asemenea, cele mai bune oportunităţi pentru agenţiile spaţiale de a lansa misiuni către Planeta Roşie.

Ploaia de meteoriţi Geminide: 13-14 decembrie

Una dintre cele mai aşteptate ploi anuale de meteoriţi va fi, de asemenea, unul dintre ultimele evenimente astronomice ale anului. Geminidele vor atinge apogeul în a doua săptămână din decembrie. În condiţii ideale, Geminidele pot oferi peste 100 de meteori pe oră, dar în 2022 vor trebui să împartă cerul cu Luna aproape plină. O poveste similară s-a întâmplat în 2021, cu o Lună strălucitoare care a redus ratele la 30-40 de meteori pe oră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură