Cel puţin 22 morţi şi zeci de răniţi în urma unei explozii la un concert în Marea Britanie

Poliţia britanică a declarat că cel puţin 22 persoane, inclusiv copii, au fost ucise şi peste 50 rănite, în urma unei explozii care a avut loc în faţa sălii de concerte Manchester Arena din nordul oraşului Manchester. Autorităţile tratează tragedia ca un “incident terorist.”
Poliţia închide o stradă în apropiere de Manchester Arena, oraşul britanic Manchester, 22 mai 2017.
Poliţia închide o stradă în apropiere de Manchester Arena, oraşul britanic Manchester, 22 mai 2017. (Getty Images)

UPDATE: Numărul victimelor exploziei a crescut la cel puţin 22.

Conform unor rapoarte media, numărul răniţilor a ajuns la aproximativ 59.

* * *

Martori oculari au declarat luni că au auzit o explozie puternică în jurul orei locale 21:45 GMT, când oamenii ieşeau din sala de concerte Manchester Arena, la finalul unui concert susţinut de cântăreaţa britanică de muzică pop Ariana Grande.

“Până acum a fost confirmată moartea a 19 persoane, 50 persoane fiind rănite. Această situaţie este tratată în prezent ca un incident terorist până când poliţia va descoperi alte informaţii”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, un reprezentant al Greater Manchester Police.

Agenţia de ştiri Reuters a relatat că doi oficiali americani au declarat că informaţiile iniţiale indică un atac sinucigaş cu bombă, deşi autorităţile britanice nu au confirmat datele.

Poliţia a cerut oamenilor să evite zona şi a precizat că echipele de genişti sunt la faţa locului.

Imaginile video difuzate de Sky News au arătat sute de oameni care fugeau din zona arenei, în timp ce poliţia şi echipele de urgenţă soseau la faţa locului. Martorii au declarat că, după incident, au văzut elicoptere zburând deasupra complexului.

Alte materiale video postate pe Twitter au arătat fani ai cântăreţei Ariana Grande ţipând şi fugind în interiorul sălii de concerte.

Serviciile din Gara Manchester Victoria, care este localizată sub arenă, au fost anulate pentru moment, au anunţat oficiali locali.

“Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului şi depunem eforturi pentru a obţine mai multe informaţii despre explozie. Vă vom oferi noi date cât mai curând posibil”, potrivit unui comunicat al Poliţiei Britanice a Transporturilor.

Un purtător de cuvânt al casei de discuri al Arianei Grande a declarat că artista nu a fost rănită.

Dacă se confirmă că este un atac terorist, acesta ar fi cel mai sângeros atac din Marea Britanie de când patru musulmani britanici au ucis 52 de persoane într-o serie de atacuri sinucigaşe cu bombă asupra sistemului londonez de transport public în iulie 2005.

Marea Britanie a ridicat gradul de alertă la “sever”, însemnând că, probabil, un atac terorist ar putea avea loc.

De asemenea, Marea Britanie se află în mijlocul unei campanii pentru alegeri parlamentare, care au fost programate iniţial pentru 8 iunie.

Atât premierul britanic Theresa May, cât şi liderul opoziţie laburiste, Jeremy Corbyn, şi-au suspendat astăzi campaniile electorale. Cei doi au căzut de acord să facă această mişcare “până la noi ordine”, a declarat Corbyn pentru agenţia de ştiri Press Association.