Cea mai mare performanţă a alpinismului românesc: escaladarea vârfului Nanga Parbat din Himalaya!

O echipă de alpinişti români a reuşit pe 19 iulie performanţă de a escalada în premieră naţională Vârful Nanga Parbat din Himalaya, pe ruta Shell. Echipa este formată din Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Salasan şi Bruno Adamcsek.
Alpiniştii români au cucerit vârful Nanga Parbat din Himalaya. (Radioromania)
Roxana Rădulescu
29.07.2013

O echipă de alpinişti români a reuşit pe 19 iulie performanţă de a escalada în premieră naţională Vârful Nanga Parbat din Himalaya, pe ruta Shell. Echipa este formată din Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Salasan şi Bruno Adamcsek.

Primii patru membri ai echipei au înfipt steagul românesc pe Nanga Parbat fără să folosească măşti de oxigen, iar cel de-al cincilea membru al echipei, Bruno Adamcsek, a fost nevoit să se oprească la 7.300 de metri din motive medicale. Această performanţă a durat o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan.

Versantul pe care au urcat alpiniştii români, numit Rupal, este cea mai dificilă ruta de escaladare a vârfului Nanga Parbat. Datorită dificultăţilor la escaladare, dintre cei 200 de alpinişti care au atins acest vârf de-a lungul timpului, mai puţin de 20 au ales să urce pe acest versant spectaculos. Expediţia s-a încheiat sâmbătă, 20 iulie 2013.

Această performanţă de mare importanţă pentru România reprezintă un prim pas pentru integrarea României printre statele cu tradiţie în alpinism.

Cei cinci alpinişti au primit medalii din partea Radio România - acesta fiind partener media în susţinerea expediţiei - aceste premii constituind o recunoaştere a extraordinarei lor performanţei.

Expediţia alpiniştilor noştri face parte dintr-un proiect care reuneşte alpinişti cu performanţe şi experienţă bogată la mari altitudini şi creează o legătură între generaţii diferite de alpinişti români.

Radio România a găzduit duminică 28 iulie o conferinţă de presă pentru. Managerul proiectului, Eugen Popescu, împreună cu Paul Popescu, manager pentru relaţia cu mass-media, au oferit în exclusivitate detalii şi fotografii din cursul expediţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor