Ce spune Iohannis despre pactul naţional pe Educaţie cerut de Cioloş

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, joi seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, după ce fostul premier Dacian Cioloş a postat un mesaj pe Facebook în care a cerut un pact naţional pentru Educaţie între toate partidele politice, în care să se spună foarte clar că viitorul ministru al Educaţiei va avea un mandat de cinci ani, indiferent dacă se schimbă sau nu Guvernul.

"Este un lucru important să discutăm despre Educaţie, este un lucru extrem de important să discutăm despre Educaţie. Probabil şi în lumina celui mai recent studiu PISA în care România a dovedit că nu a făcut progrese, dimpotrivă s-au înregistrat, în anumite domenii, regrese. Aceste chestiuni, pentru mine şi pentru echipa mea, nu sunt noi. Eu am constatat, am spus-o şi public la începutul primului meu mandat, că Educaţia din România are nevoie de o reformare profundă, are nevoie de o reaşezare, drept pentru care am lansat proiectul 'România Educată'", a declarat Iohannis.

Potrivit şefului statului, proiectul său de suflet este un proiect extrem de important, "este un proiect despre viitorul Educaţiei în România".

"Acest proiect este în continuare în faza de dezbatere, dezbateri care se desfăşoară peste tot, iar atunci când vom avea concluziile consolidate ale proiectului 'România Educată' vom ajunge, cu siguranţă, în faza în care voi prezenta partidelor politice acest concept despre Educaţia din România şi atunci sigur că va fi nevoie de un larg sprijin politic pentru a implementa ceea ce va conţine conceptul 'România Educată'. Acest lucru, sigur, la vremea respectivă poate să fie discutat, dacă se va folosi majoritatea din Parlament care va fi atunci sau dacă se va merge spre ceva de stilul unui pact pentru educaţie. Aceste lucruri sunt de o importană deosebită şi eu m-am ferit întotdeauna să aduc în discuţie aceste chestiuni de importanţă vitală pentru România în condiţii de campanie electorală sau doar pentru a obţine o 'ştiruţă' pe Facebook", a precizat Iohannis.

În acelaşi timp, preşedintele a subliniat, în acest context, că o condamnare pauşală, aşa cum au încercat "unii" zilele acestea, nu ajută pe nimeni, cum nici măsuri punctuale nu ajută sistemul, după cum am putut să vedem în ultimii ani.

"Avem multe şcoli foarte bune, avem mulţi profesori foarte buni, avem copiii cu rezultate extraordinare la olimpiade de tot felul. În partea cealaltă, avem o discrepanţă inadmisibil de mare între învăţământul din mediul urban şi învăţământul din mediul rural. Avem rezultate destul de proaste la teste, precum este PISA. Toate acestea trebuie să ne dea de gândit, dar nu într-un mod electoralist, ci într-un mod în care putem să reformăm profund întregul sistem şi eu sunt foarte hotărât să merg mai departe cu 'România Educată' şi, la final, să avem un cadru, un concept, o legislaţie şi o abordare care face sistemul educaţional din România real şi durabil mai bun", a punctat Iohannis.

Întrebat dacă susţine afirmaţia ministrului Educaţiei potrivit căreia nu trebuie să ne îngrijorăm după dezastrul de la testele PISA, liderul de la Cotroceni a replicat:

"Ba trebuie să ne îngrijorăm, eu m-am îngrijorat de la început, de aceea am început proiectul 'România Educată'. Am reiterat rezultatele foarte bune, dar şi discrepanţele fantastice, fiindcă lucrurile trebuie îmbunătăţite sistemic. Aici vorbim despre probleme sistemice. Acestea nu pot fi rezolvate printr-o măsură punctuală, nici măcar printr-o lege nouă, este nevoie de o abordare integrată, nouă şi este cazul să fim îngrijoraţi, fiindcă este vorba despre viitorul naţiunii noastre".

Ce declarase Cioloş

"Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să iniţieze un nou pact naţional pentru Educaţie, unul care să prevadă, pe lângă procentul din PIB alocat obligatoriu de guverne, şi un acord între toate partidele politice pentru păstrarea aceluiaşi ministru la Ministerul Educaţiei minimum cinci ani, indiferent cât de des se succed guvernele şi indiferent de culoarea politică a acestora.

Cu tot respectul pentru doamna Anisie, cred că un astfel de ministru ar trebui să fie din afara sistemului actual, dar să îl cunoască bine, de preferat o personalitate publică recunoscută tocmai pentru performanţă în economia reală.

Preşedintele Iohannis a strâns suficiente astfel de personalităţi în grupurile de lucru ale proiectului România Educată. Avem nevoie de obiective concrete legate de performanţa copiilor, nu numai de sumele alocate sistemului de educaţie, dar, cel mai important, avem nevoie de coerenţă şi stabilitate, dincolo de interesele electorale ale candidaţilor şi partidelor. Ministerul Educaţiei trebuie scos în afara jocurilor politice."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne