Ce şanse are Alina Bica să "învie" OUG 13, care l-ar ajuta şi pe Dragnea

Ordonanţa de urgenţă 14, act normativ prin care a fost abrogată infama OUG 13 privind dezincriminarea abuzului în serviciu, a ajuns acum pe masa Curţii Constituţionale. Ce şanse are Alina Bica - autoarea sesizării - să "învie" OUG 13, care l-ar ajuta şi pe liderul PSD Liviu Dragnea?
Alina Bica
Alina Bica (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Fosta şefă DIICOT Alina Bica a convins deja Curtea Constituţională că abuzul în serviciu nu poate fi incriminat penal decât dacă funcţionarul acuzat a încălcat o lege sau o ordonanţă de urgenţă. Acum, încearcă să convingă instanţa că celebra şi controversata OUG 13 nu a fost abrogată legal de Guvern, relatează stirileprotv.ro.

Judecată pentru abuz în serviciu într-un dosar ANRP cu prejudiciu estimat de procurori la 60 de milioane de euro, Alina Bica susţine că actul de abrogare emis de Guvernul Grindeanu - OUG 14 - în urma masivelor protestele de stradă este neconstituţional şi speră că prima ordonanţă, OUG 13, să "învie" în urma deciziei CCR.

În opinia fostei şefe DIICOT, presiunea străzii a afectat caracterul suveran al puterii de stat prin devierea de la democraţie semi-directă, astfel că decizia fostului premier Sorin Grindeanu de a adopta OUG 14 reprezintă în fapt un precedent periculos. Bica afirmă că nu se poate accepta părerea străzii decât dacă se iniţiază un referendum.

Pe de altă parte, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că OUG 13 nu mai poate fi reactivată: "Abrogarea Legii de abrogare nu readuce în fiinţă legea abrogată. Teoria există. Ba chiar există precedentul cu insultă şi calomnia. O dată abrogată, abrogată rămâne".

Rămâne acum de văzut ce va decide în acest caz Curtea Constituţională condusă de Valer Dorneanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne