Cazul Akos Mora: Senatul se face că nu înţelege decizia Curţii Constituţionale

Deschiderea sesiunii parlamentare, Şedinţă de Plen la Senat (Epoch Times România)
Flori Mladin
14.11.2013

Situaţia senatorului PNL Akos Mora, găsit inccompatibil de Curtea Constituţională care a validat ANI, este încă neclară. Agenţia Naţională de Integritate susţine că Senatul va trebui să constate încetarea mandatului senatorului Akos Mora

Pe de altă parte Senatul României consideră că de fapt situaţia este exact invers şi că senatorul liberal îşi poate continua mandatul.

Din cauza confuziei asupra deciziei de ieri, ANI s-ar putea adresa din nou Curţii Constituţionale. Senatorul Akos Mora va beneficia de sprijinul majorităţii de peste 70% şi nu îşi va pierde mandatul, chiar dacă a pierdut procesul cu ANI la ÎCCJ şi practic ar trebui să se aplice legea.

Preşedintele Senatului Crin Antonescu îşi exprimă punctul de vedere în această problemă:

"Nu pot decât să iau act de decizia Curţii şi, aşa cum Curtea cere, Senatul se va prezenta în această chestiune, din punctul meu de vedere nu e niciun fel de dubiu, Senatul nu are niciun fel de motiv şi nu are nici posibilitatea în situaţia în care ne aflam de a retrage un mandat unui senator, pentru că nu i-am dat noi acest mandat, pentru ca el nu a comis nicio încălcare de lege în exerciţiul mandatului de senator".

Este posibil ca senatorul PNL să fie nevoit să renunţe la mandat, deoarece presiunile vor fi foarte mari. Conducerea Senatului României nu doreşte să se creeze un precedent pentru pierderea mandatelor pe bandă rulantă doar pentru că unii parlamentari au fost declaraţi incompatibili pentru o funcţie deţinută anterior.

Agenţia Naţională de Integritate a cerut Senatului revocarea din funcţie a senatorului PNL Daniel Akos Mora, după ce instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în stare de incompatibilitate. ANI a constatat că Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean în cadrul CJ Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş.

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească reprezentată de ICCJ şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, prin omisiunea acestuia din urmă de a finaliza procedura parlamentară cu privire la sesizarea ANI şi consideră că Senatul României urmează să decidă cu privire la încetarea sau nu asupra calităţii de senator a dlui Mora Akos .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor