Cazanciuc: ”Condiţiile în penitenciarele din România sunt la fel ca acum 50 de ani” (Video)

”România plăteşte milioane de euro la CEDO pentru nerespectarea unor drepturi fundamentale. Avem nevoie de sute de milioane de euro pentru a vorbi cu adevărat de respectarea drepturile omului în penitenciare. Din păcate condiţiile din multe penitenciare din România nu sunt cu nimic mai bine decât erau acum 50 de ani. Acest lucru este nepermis într-un stat UE, care respectă drepturi fundamentale”, a declarat Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, astăzi în cadrul conferinţei internaţionale ”Justice în Communist and post-Communist Regimes”, organizată de IICCMER şi Fundaţia Konrad Adenauer la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Cazanciuc a subliniat că respectarea legii înseamnă şi tragerea la răspundere chiar şi după 25 de ani a vinovaţilor pentru crimele comunismului.

El s-a referit şi la ideea înfiinţării unui Muzeu al Comunismului în Bucureşti, afirmând că ”avem determinarea şi resursele pentru ca acest proiect să nu rămână pe hârtie. Am fost ieri şi am vizitat penitenciarul de la Gherla, cel mai vechi din România, atestat din 1595, şi-i îndemn pe toţi care vor să vadă ce a însemnat un regim opresiv să meargă acolo”.

”Drumul pe care România l-a parcurs în aceşti 25 de ani de democraţie a fost unul foarte complicat. Schimbarea unor instituţii şi sigle nu este suficientă, ci este nevoie de schimbarea unor mentalităţi. De la un sistem represiv în care statul era în prim plan, iar individul trebuia să se subordoneze statului, am trecut la un sistem bazat pe drepturi şi libertăţi în care valorile fundamentale ale omului sunt protejate”, a concluzionat Ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne