Cauzele româneşti la CEDO au scăzut de la 7.500 sub 5.000 de cauze. Ce dosare importante a soluţionat Curtea

Judecătoarea Iulia Motoc (Facebook - Iulia Motoc)
Ana Ion
01.01.2022

Cauzele româneşti pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au scăzut de la 7.500, la începutul anului la sub 5.000 de cauze, scrie, pe Facebook, judecătoarea Iulia Motoc. Potrivit acesteia, dacă se urmează acest ritm, în 2022 am putea spera ca România să nu mai fie a patra ţară ca număr de cauze la CEDO.

Totodată, judecătoarea CEDO trece în revistă câteva dintre cazele soluţionate şi subliniază că CEDO "a considerat că instanţele româneşti au respins pe bună dreptate înregistrarea unui partid comunist."

"Cauzele soluţionate s-au referit la subiecte foarte diferite: cele mai multe cauze pe rolul Cedo rămân cele legate de condiţiile de detenţie. Cedo a soluţionat o cauză care referea la carantina pe durata stării de urgenţă din 2020 considerând că dispoziţiile art 5, dreptul la libertate şi securitate nu se aplică( Terhes v România).

În februarie 2021, Cedo a considerat că România nu a încălcat dreptul la un proces echitabil atunci când minuta unei decizii este semnată de cinci judecători şi motivarea este redactată de magistratul asistent şi preşedintele ÎCCJ semnează în locul magistraţilor pensionaţi (Iancu c României).

Acelaşi raţionament a fost formulat de Curte în cauza repetitivă Dragnea c României, soluţionată în noiembrie 2021.

România a fost condamnată de Cedo pentru lipsa unei investigaţii efective a incidentelor homofobe de la Muzeul Ţăranului Român din 2013 ( Accept c României), pentru obligaţia trangenderilor de a avea o operaţie pentru a fi recunoscută schimbarea lor de gen ( X şi Y c României), pentru faptul că nu au luat măsurile necesare la punerea sub interdicţie a persoanelor cu handicap psihic( N c României).

În sfârşit, au fost fost mai multe cazuri în care Curtea a soluţionat problema echilibrului între libertatea de expresie şi dreptul la viaţă privată. În una dintre ele care a avut ecou internaţional, Ion Tiriac a pierdut cauza în faţa României. La finalul anului, Cedo a considerat că instanţele româneşti au respins pe bună dreptate înregistrarea unui partid comunist.

Mulţumesc echipei româneşti la Cedo, juriştilor români dar şi asistentelor", scrie, pe Facebook, Motoc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor