Câte locuri de parcare publice sunt în Bucureşti?

(SEBASTIEN BOZON/AFP/Getty Images)
Ioana Statescu
21.11.2012

Şoferii bucureşteni plătesc 1,5 lei sau 2,5 lei pe oră, în timpul zilei, pentru un loc într-una din cele 140 de parcări, cu peste 8.000 de locuri, administrate de Primăria Municipiului Bucureşti. Cele mai multe dintre acestea se află în zona centrală a Capitalei, informează site-ul b365.ro.

Din cele peste 8.000 de locuri de parcare, 276 sunt date cu permise pentru instituţii publice, 559 pentru persoane cu dizabilităţi, 785 sunt locuri de parcare pentru riverani, iar restul sunt locuri de parcare publică.

Primăria Municipiului Bucureşti a creat aproximativ 800 de locuri de parcare de utilitate generală, prin investiţii de infrastructură, dintre care 146 pe Bulevardul Aerogării, aproximativ 450 odată cu realizarea Pasajului Basarab, alte 70 de locuri sub Pasajul Pipera şi 136 la obiectivul de investiţii Doamna Ghica-Chişinău.

Recet inaugurată, parcarea de la Universitate, a fost realizată în parteneriat public-privat şi oferă şoferilor care vizitează centrul Bucureştiului, 425 de locuri pentru autoturisme şi 21 de locuri pentru motociclete. Tarifele au fost stabilite la 2,5 lei pe oră în timpul zilei până la ora 20.00 şi la un leu pe oră de la 20.00 până la 6.00, precum şi în weekend.

Abonamentele lunare cu timp nelimitat sunt de 499 de lei pentru autoturisme şi 199 de lei pentru motociclete. De asemenea, municipalitatea a introdus şi două abonamente flexibile, cu timp de parcare de zece ore. Astfel, cei care vor să parcheze zece ore pe zi vor plăti pe abonamentul lunar 349 de lei, iar cei care vor să îşi lase maşinile noaptea vor da 149 de lei pe lună.

Municipalitatea are în plan începerea lucrărilor la parcarea de pe strada Edgar Quinet. Situată la câteva sute de metri de cea de la Universitate, noul spaţiu de parcare va avea o capacitate de 320 de locuri. Totodată, aceasta va face legătura cu parcarea de la Intercontinental, care are aproximativ 1.300 de locuri de parcare.

Potrivit directorului de investiţii al municipalităţii, Bogdan Hreapcă, lucrările de la parcarea subterană din strada Edgard Quinet vor fi făcute tot de repezentanţii grupului belgian Interparking.

"După finalizarea parcării de la Edgard Quinet, vom avea în centrul capitalei peste 1.600 de locuri de parcare. Ulterior, vom elimina parcările ilegale, pe trotuare sau pe prima bandă de circulaţie şi vom fluidiza traficul în zona centrală", declara Bogdan Hreapcă, cu prilejul deschiderii parcării de la Universitate.

În ceea ce priveşte, parcarea supraterană din imediata vecinătate a Arenei Naţionale, aceasta este destinată atât participanţilor la manifestările culturale sau sportive de pe stadion, cât şi locuitorilor din zonă sau celor care se află în tranzit, oferindu-le acestora 1.250 de locuri. Spaţiul a devenit funcţional la sfârşitul lunii august.

Costul unui loc de parcare în afara evenimentelor organizate pe Arena Naţională urmează să fie aprobat de CGMB. În cazul celor care doresc să închirieze locuri de parcare lunar prin abonament va fi elaborat un proiect, tariful urmând să fie stabilit ulterior.

Potrivit estimărilor, numai în zona centrală există o cerere de peste 30.000 de locuri de parcare, iar în următorii ani aceasta va creşte până la aproximativ 90.000 de locuri, ceea ce înseamnă că, timp de zece ani, ar trebui să existe un ritm de 9.000 de locuri de parcare noi în fiecare an pentru a satisface această cerinţă, sublinia primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, în luna mai a acestui an.

Tot atunci, Oprescu amintea că în strategia de parcări au fost identificate deja 69 de locuri pentru parcări subterane, din care prioritare ar fi 22, existând şi alte 88 de propuneri de amplasamente pentru parcaje sub şi supraterane în Capitală.

Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Primăriei Municipiului Bucureşti, administrarea parcărilor publice se face de către Administraţia Străzilor Bucureşti, în vreme ce parcările de reşedinţă sunt avizate de către Comisia Tehnică, la propunerea Administraţiei Străzilor sau la propunerea primăriilor de sector. De asemenea, Comisia Tehnică avizează şi locurile de parcare realizate în cadrul proiectelor de infrastructură sau parcajele făcute de investitorii privaţi, ca urmare a dezvoltărilor imobiliare.

Astfel, Comisia Tehnică de Circulaţie din Primăria Capitalei a avizat 100.639 de locuri de parcare de reşedinţă pe domeniul public. Acestea sunt înregistrate din anul 2001 şi pentru ele taxele care se plătesc la administraţiile publice de sector. Tototdată, Comisia a avizat 25.500 de locuri în parcări de utilitate generală, în care sunt incluse cele amenajate pe stradă, dar şi cele amenajate în alte zone (înregistrate de reprezentanţii municipalităţii din anul 2010) şi aproximativ 160.200 de locuri de parcare pe terenuri private (înregistrate din 2010).

Zonele în care municipalitatea va amenaja parcări în viitor sunt Valter Mărăcineanu (240 de locuri, Piaţa Dorobanţilor (254 de locuri) şi Piaţa Charles de Gaulle (600 de locuri).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor