Cătălina Ponor "şi-a dat seama că nu poate trăi fără gimnastică", spune Nadia Comăneci

Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci. (Pascal Le Segretain / Getty Images)
Epoch Times România
21.06.2012

Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică, "şi-a dat seama că nu poate trăi fără gimnastică", a declarat pentru Reuters Nadia Comăneci, cel mai mare nume din istoria acestei discipline.

"Cătălina şi-a dat seama că nu poate trăi fără gimnastică. Mi-a spus la un moment dat că "pentru mine e ca un drog fără care nu pot să trăiesc", a declarat într-un interviu telefonic Comăneci despre sportiva care va participa la Jocurile Olimpice de la Londra.

"Dacă i-ai fi spus cuiva acum câţiva ani că ea va reveni după ce nu a concurat vreme de opt ani, s-ar fi zis că e imposibil. În gimnastică şi o lună sau un an înseamnă mult", a afirmat eroina JO de la Montreal.

Ponor, în vârstă acum de 24 de ani, a fost întotdeauna o gimnastă atipică. Ea a fost descoperită cu adevărat la 15 ani, vârstă foarte târzie pentru gimnastică, iar acest lucru s-a întâmplat la Constanţa, nu la Deva sau la Oneşti, centrele tradiţionale ale acestui sport în România.

Ponor ştia atunci că are o şansă foarte mică să se impună la cel mai înalt nivel. La Mondialele din 2003, ea a obţinut trei medalii de argint, dar rivalele n-au prea luat-o în seamă, deoarece n-o văzuseră în competiţiile de juniori.

La JO din 2004, de la Atena, Ponor a obţinut trei medalii de aur, performanţă nemaitinsă de nicio gimnastă din 1988 până azi.

Anul următor însă, când avea 18 ani, Ponor a hotârât să se retragă, dar a revenit după câţiva ani asupra deciziei, importantă fiind perioada petrecută în SUA alături de Comăneci, când a încercat şi o experienţă de antrenoare. Se punea însă întrebarea: mai poate corpul ei să facă faţă la nivel înalt, contra unor rivale mai tinere?

Nadia Comăneci a spus că Ponor a avut marele avantaj de a nu creşte prea mult în înălţime şi de a nu se accidenta. Fapt remarcabil, a adăugat Comăneci, Cătălina a învăţat noi tehnici şi are acum exerciţiu şi la paralele.

Succesul revenirii lui Ponor a fost evident la CE de luna trecută de la Bruxelles, când a câştigat două medalii de aur.

În opinia lui Comăneci, Ponor nu ar fi putut concura la JO de la Londra dacă nu ar fi abandonat gimnastica în acel moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor