Cât a cheltuit România pentru a intra în spaţiul Schengen

Autorităţile române au cheltuit peste un miliard de euro pentru a îndeplini condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, principalele surse de finanţare fiind bugetul de stat şi fondurile europene, informează Realitatea TV.
(photos.com)
Cristina Boiangiu
08.03.2013

Autorităţile române au cheltuit peste un miliard de euro pentru a îndeplini condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, principalele surse de finanţare fiind bugetul de stat şi fondurile europene, informează Realitatea TV.

Suma totală a fost de 1,047 miliarde de euro, din care 524,5 milioane de euro au fost alocate de la bugetul de stat, 132 de milioane de euro tot de la bugetul de stat şi din cofinanţări, 123 de milioane de euro din Fonduri PHARE, 158 de milioane de euro din Facilitatea Schengen, 60 de milioane de euro din Fondul Frontierelor Externe, iar 50 de milioane de euro alte surse.

Pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a României, MAI a încheiat un contract cu EADS Deutschland GmbH Germania, în 2004.

"Fondurile utilizate de MAE pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi securizarea frontierelor externe ale României, cofinanţare UE şi contribuţie naţională, au avut ca principale obiective implementarea unor proiecte privind modernizarea reţelei consulare, prin reamenajarea la standarde europene a sediilor oficiilor consulare şi pentru dezvoltarea infrastructurii IT în materie de emitere de vize, conform aquis-ului Schengen", au precizat responsabilii de la MAE.

Chiar dacă oficialii europeni au fost de acord că România respectă criteriile tehnice de aderare, încă nu a fost permisă intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen, principalul motiv invocat fiind corupţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor