Casper Ruud: Ipocrizie. Cei care i-au criticat pe jucătorii de la Riad nu zic nimic de abuzurile din China

Tenismenul norvegian Casper Ruud (Epochtimes.fr)
Veronica Petrică
21.10.2024

La prima ediţie a turneului demonstrativ Six Kings Slam, care a avut loc în Arabia Saudită, câştigată de liderul mondial Jannik Sinner într-un meci cu Carlos Alcaraz, au fost invitaţi 6 tenismeni. În afară de cei doi finalişti, au fost prezenţi şi Novak Djokvic, Rafael Nadal, Daniil Medvedev şi Holger Rune. Sinner a câştigat cel mai mare premiu din istorie, 6 milioane de dolari.

Datorită faptului că Arabia Saudită este o ţară unde sunt încălcate drepturile omului - în special cele ale femeilor - au fost voci care i-au criticat pe cei 6 jucători care au acceptat să participe la turneu, referindu-se la mirajul premiilor mari în defavoarea principiilor morale.

Norvegianul Casper Ruud nu a fost invitat la turneu, dar el a refuzat în trecut să participe la evenimente în această ţară, considerând că nu corespunde setului său de valori după care se ghidează. Însă el a folosit cuvântul ipocrizie la adresa celor care i-au criticat pe jucătorii care au acceptat invitaţia de a participa la acest eveniment. De ce? Deoarece şi în alte ţări sunt încălcate drepturile omului, mai ales în China comunistă, iar cei care participă nu sunt criticaţi.

În trecut, a făcut vâlvă cazul tenismenei chineze Shuai Peng, care iniţial îl acuzase pe fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli de agresiune sexuală, însă a dispărut din pesiaj după ce a declarat pentru L'Équipe, în timpul Jocurilor, că postarea pe reţelele de socializare în care îl acuza pe acesta de agresiune sexuală "a fost o neînţelegere enormă".

De fapt autorităţile chineze sunt bine cunoscute pentru abuzurile de încălcare a drepturilor omului, multe categorii printre care avocaţii de drepturile omului, minorităţile, pracaticanţii disciplinei spirituale Falun Gong - cel mai numeros grup persecutat - sunt torturaţi şi chiar ucişi pentru ca organele lor să fie vândute pentru transplant.

Într-un interviu luat la turneul de la Stockholm, de un jurnalist de la SpilXperten, Casper Ruud a declarat:

"Nu am primit nicio ofertă de la Six Kings Slam, dar am avut oferte în trecut şi am decis să nu merg acolo. Este o ţară care generează controverse din multe puncte de vedere, dar sunt şi alte ţări de acest gen către care călătorim şi în care nu avem vreo problemă. E vorba de ipocrizie, nu? De ce nu spune nimeni nimic despre China şi dacă drepturile omului sunt respectate acolo? Dar jucăm acolo în fiecare sezon. S-a vorbit mult despre Shuai Peng şi despre ce sa întâmplat cu ea. Dacă vrem să subliniem că Arabia Saudită e o ţară problematică, ar trebui să menţionăm şi alte ţări despre care nu vorbim şi unde toţi merg să evolueze fără vreo problemă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor