Ciclismul în stare de şoc. Anunţul celui mai decorat campion olimpic din istorie, de doar 48 de ani: "Am cancer în fază terminală"

Sir Chris Hoy co-prezintă Campionatul Mondial de Atletism pe BBC Two (screenshot via BBC Two)
Mioara Stoica
20.10.2024

Sir Chris Hoy, de şase ori campion olimpic la ciclism pe pistă, a anunţat că are cancer în fază terminală, stârnind un val de emoţie în lumea sportului şi nu numai. Sportivul în vârstă de 48 de ani, originar din Edinburgh, a dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Times că medicii l-au diagnosticat cu cancer de prostată metastazat, oferindu-i un prognostic de viaţă cuprins între doi şi patru ani.

Un diagnostic dificil şi curajul lui Sir Chris Hoy

Hoy a povestit că a primit diagnosticul în februarie anul trecut, după ce iniţial a atribuit durerea de umăr efortului fizic de la sală. Cu toate acestea, examinările ulterioare au arătat că tumoarea se răspândise în mai multe părţi ale corpului său, inclusiv în umăr, pelvis, coloană vertebrală şi coaste. În ciuda gravităţii situaţiei, fostul ciclist a declarat pe social media că se simte "în formă, puternic şi pozitiv", încercând să transmită un mesaj de speranţă numeroşilor săi fani.

Sprijinul naţiunii şi al lumii sportive

Anunţul a zguduit din temelii comunitatea sportivă britanică şi mondială. Ministrul Sănătăţii, Wes Streeting, l-a lăudat pe Hoy pentru curajul şi pozitivismul său, declarând că "întreaga naţiune va fi alături de el". Pe reţelele de socializare au sosit nenumărate mesaje de afecţiune şi sprijin, inclusiv din partea fostului campion mondial Mark Cavendish şi a prim-ministrului scoţian John Swinney, care l-a lăudat pe Hoy ca fiind "o persoană de un curaj incredibil".

Vorbind cu Stephen Nolan la BBC Radio 5 Live, Simon Richardson, editor al revistei "Cycling Weekly", l-a numit pe Sir Chris "întruchiparea campionului olimpic".

Sir Chris, care a fost inspirat să se apuce de ciclism datorită faimoaselor scene de BMX din filmul "E.T. Extraterestrul", a câştigat şase titluri olimpice, 11 titluri mondiale şi 43 de titluri în Cupa Mondială până la momentul retragerii sale.

Ciclistul a câştigat prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004, iar patru ani mai târziu, la Beijing, a obţinut trei medalii de aur. A câştigat alte două medalii de aur la Londra 2012, înainte de a se retrage din ciclism în 2013.

Cele şase medalii olimpice de aur obţinute de el reprezintă al doilea cel mai mare număr de medalii obţinute de un olimpic britanic, după cele şapte ale lui Sir Jason Kenny.

Pe lângă lupta împotriva cancerului, Hoy se confruntă cu un alt test dificil: soţia sa Sarra se luptă cu scleroza multiplă. Cu toate acestea, în ciuda provocărilor, fostul ciclist continuă să menţină o atitudine pozitivă, afirmând că "viaţa trebuie apreciată şi bucuria trebuie găsită chiar şi în cele mai dificile momente".

După publicarea interviului, vedeta a postat duminică pe Instagram că se află la Copenhaga cu echipa "BBC Sport" care acoperă Campionatele Mondiale de Ciclism pe Pistă.

Sir Chris a apărut pe BBC Two toată săptămâna, co-prezentând campionatele.

"S-ar putea să vedeţi în ştirile din acest weekend câteva articole despre sănătatea mea, aşa că am vrut doar să vă asigur pe toţi că mă simt în formă, puternic şi pozitiv, şi copleşit de toată dragostea şi sprijinul arătat familiei mele şi mie", a spus el în postare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor