Casele activiştilor din opoziţia rusă au fost percheziţionate

Luni, poliţia rusă a percheziţionat casele persoanelor şi activiştilor din opoziţie, înaintea unor mitinguri mari programate împotriva preşedintelui nou ales, Vladimir Putin, despre care unii au spus că ar putea fi cele mai mari mitinguri de până acum.
Poliţişti cu automate intrând în casa lui Alexei Navalny, lider al opoziţiei şi unul dintre cei mai populari bloggeri anti-corupţie din Moscova - 11 iunie 2012. Poliţia armată a efectuat raiduri în locuinţele celor mai populari lideri ai opoziţiei din Moscova, în ajunul unui miting anti-Putin (Andrey Smirnov / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
12.06.2012

Luni, poliţia rusă a percheziţionat casele persoanelor şi activiştilor din opoziţie, înaintea unor mitinguri mari programate împotriva preşedintelui nou ales, Vladimir Putin, despre care unii au spus că ar putea fi cele mai mari mitinguri de până acum.

Poliţia a percheziţionat casa lui Alexei Navalny, şeful Frontului de stânga, precum şi casele lui Serghei Udalţsov şi Ilya Yashin, care fac parte din mişcarea Solidaritatea, a relatat agenţia de stat RIA Novosti. Casă Kseniei Sobchak, un star de televiziune care a devenit activistă socială, a fost, de asemenea, percheziţionată.

Persoanele din opoziţie au afirmat că ei cred că raidurile pot fi interpretate ca tactici de intimidare înaintea protestelor. Demonstraţiile, despre care activiştii speră să atragă cel puţin un milion de persoane, sunt programate pentru 14 iunie.

"Poliţia îmi percheziţionează casa în legătură cu protestele în masă. Aproape mi-au dărâmat uşa", a declarat Navalny, potrivit RIA.

Sobchak a declarat pe Twitter că poliţia a intrat în camera sa dimineaţa şi "nu mi-au permis să mă îmbrac, mi-au jefuit apartamentul, m-au umilit", potrivit RT. Ea a adăugat: "nu am crezut niciodată că vom redeveni o ţară cu o ASTFEL de represiune," probabil referindu-se la zeci de ani de guvernare comunistă din fosta Uniune Sovietică.

Poliţia a spus că percheziţiile au fost efectuate ca parte a unei anchete în ciocnirile dintre activiştii opoziţiei radicale şi poliţia anti-revoltă, ce au avut loc cu peste o lună în urmă, a raportat RT.

"Persoanele ale căror case au fost percheziţionate au fost chemate la sediul comisiei de investigaţie pentru proceduri legale, pe 12 iunie," a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Investigaţie, Vladimir Markin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor