Casa Albă: Operaţiunea Israelului în Rafah nu depăşeşte liniile roşii ale SUA

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby (Getty Images)
Redacţia
29.05.2024

SUA nu crede că Israelul a lansat o invazie la scară largă la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, potrivit BBC.

Acesta a vorbit la câteva ore după ce forţele israeliene au ajuns în centrul oraşului şi ar fi cucerit un deal important din punct de vedere strategic, care domină graniţa din apropiere cu Egiptul.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat luna aceasta că va limita livrările de arme către Israel dacă acesta va intra în „centrele populate” din Rafah, unde se crede că se adăpostesc încă sute de mii de civili.

De asemenea, Kirby a fost interogat cu privire la un atac israelian şi la focul care a urmat şi care a ucis cel puţin 45 de palestinieni - mulţi dintre ei femei, copii sau bătrâni - într-o tabără pentru persoane strămutate duminică.

Israelul a declarat că atacul a vizat şi a ucis doi înalt oficiali Hamas şi că este de părere că incendiul ar fi putut fi cauzat de o explozie la un depozit de arme Hamas din apropiere.

În faţa reporterilor, Kirby a descris imaginile de după atac ca fiind „sfâşietoare” şi „îngrozitoare”.

„Nu ar trebui să existe nicio viaţă nevinovată pierdută aici ca urmare a acestui conflict”, a adăugat el.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că urmăreşte îndeaproape ca armata israeliană să desfăşoare o anchetă rapidă şi amănunţită asupra loviturii.

Presat de jurnalişti să spună dacă astfel de anchete anterioare au dus la tragerea la răspundere, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat Matthew Miller a refuzat să detalieze cazuri specifice.

„Nu poţi ajunge la o concluzie despre rezultatele acestor investigaţii în mijlocul unui conflict”, a spus el.

Când purtătorul de cuvânt al Casei Albe a fost întrebat dacă lovitura a încălcat limitele stabilite anterior de preşedintele Biden, el a spus că nu are „nicio schimbare de politică despre care să vorbească”.

„Nu susţinem, nu vom susţine o operaţiune terestră majoră în Rafah. Preşedintele a spus că, în cazul în care acest lucru se va întâmpla, atunci s-ar putea să se vadă nevoit să ia decizii diferite în ceea ce priveşte sprijinul. Nu am văzut că acest lucru s-a întâmplat până în acest moment. Nu i-am văzut intrând cu forţa în Rafah. Nu i-am văzut intrând cu unităţi mari, cu un număr mare de trupe, în coloane şi formaţiuni, într-un fel de manevră coordonată împotriva mai multor ţinte pe teren”, a spus Kirby.

Israelul a insistat că nu va putea obţine victoria în războiul său de şapte luni împotriva Hamas în Gaza fără a cuceri Rafah şi a respins avertismentele privind consecinţele umanitare catastrofale.

Forţele de apărare israeliene (FDI) au început pentru prima dată la 6 mai ceea ce au numit operaţiuni terestre „ţintite” împotriva luptătorilor şi infrastructurii Hamas în estul Rafah.

De atunci, tancurile şi trupele au pătruns treptat în zonele construite din est şi centru, deplasându-se în acelaşi timp spre nord de-a lungul graniţei de 13 km cu Egiptul.

Preşedintele Biden a declarat la 8 mai că i-a spus clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că „dacă intră în Rafah, nu voi furniza armele care au fost folosite de-a lungul timpului pentru a face faţă situaţiei din Rafah, pentru a face faţă oraşelor, pentru a face faţă acestei probleme”.

El a declarat că nu a suspendat furnizarea de arme în acel moment, deoarece Israelul nu a intrat încă „în centrele populate” din Rafah şi că operaţiunile sale au fost „chiar la graniţă”.

Preşedintele se confruntă cu apeluri din ce în ce mai mari în ţară pentru a exercita o presiune mai mare asupra guvernului israelian pentru a se asigura că se face tot posibilul pentru a minimiza impactul umanitar al conflictului.

Senatorul democrat Chris Van Hollen, care a vizitat Gaza în ianuarie, a declarat pentru Washington Post: „Numărul tot mai mare de morţi în rândul civililor şi catastrofa umanitară din ce în ce mai profundă arată clar că administraţia Biden ar trebui să întrerupă asistenţa militară ofensivă suplimentară acordată guvernului Netanyahu până când vom şti că toate solicitările preşedintelui, inclusiv în ceea ce priveşte Rafah şi livrarea urgentă a asistenţei umanitare, vor fi respectate”.

Într-un discurs ţinut luni în faţa parlamentului israelian, Netanyahu a declarat că atacul de duminică a fost un „incident tragic”, dar a promis că va continua operaţiunea Rafah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor