SUA: Peter Navarro îl critică pe liderul echipei de răspuns la pandemie, dr. Anthony Fauci

Peter Navarro
Peter Navarro (Getty Images)

Directorul Biroului de Comerţ şi Industrie, Peter Navarro, a dezlănţuit miercuri critici dure la adresa directorului Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, Dr. Anthony Fauci , care a condus acţiunile Casei Albe de luptă împotriva pandemiei produse de virusul Wuhan.

„Aşadar, când mă întrebaţi dacă ascult sfaturile doctorului Fauci, răspunsul meu este: numai cu scepticism şi precauţie”, a concluzionat Navarro după ce a detaliat o listă a preocupărilor sale legate de Fauci în paginile publicaţiei USA Today.

Navarro, unul dintre artizanii relaţiei Casei Albe cu China, a scris că a recomandat preşedintelui american Donald Trump să ia în serios ameninţarea virusului Wuhan şi să aplice interdicţia de călătorie a zborurilor din China în ianuarie, în ciuda recomandărilor OMS care cereau ţărilor să nu oprească fluxul de călători din China.

"Fauci a luptat împotriva deciziei curajoase a preşedintelui - care este posibil să fi salvat sute de mii de vieţi americane", a scris Navarro.

Navarro a subliniat că, în ianuarie, Fauci a declarat presei să „nu îşi facă griji” cu privire la posibila pandemie şi a calificat ameninţarea virusului drept „risc scăzut”.

„Când construiam o nouă industrie de producţie a măştilor în timp record, Fauci îşi schimba afirmaţiile despre utilizarea lor”, a scris el, referindu-se la recomandarea medicului de a nu purta măşti, făcută la începutul pandemiei.

Navarro a contestat, de asemenea, modul în care dr. Fauci a repudiat folosirea hidroxiclorochinei ca modalitate de a combate virusul, în ciuda studiilor ştiinţifice care au demonstrat succesul medicamentului, luni mai târziu.

Deciziile bizare ale dr. Fauci au generat teorii conspiraţioniste, precum şi o scădere în popularitate a Casei Albe, deşi Donald Trump a intenţionat de mai multe ori să ia decizii contrarii celor recomandate de Fauci.

Se pare că respingerea ratei scăzute a mortalităţii virusului Wuhan, de către dr. Fauci, a fost ultima picătură pentru Navarro.

"Acum, Fauci spune că o rată a mortalităţii în scădere nu contează atunci când este cea mai importantă statistică menită să ajute la stabilirea ritmului redeschiderii noastre economice", a scris el. „Cu cât rata de mortalitate este mai mică, cu atât mai rapid şi mai mult ne putem deschide.”

Preşedintele Trump şi-a sporit uşor criticile faţă de Fauci, deşi a repetat că are o relaţie bună cu medicul.

„Dr. Fauci este un simpatic, în ciuda faptului că a făcut numeroase greşeli”, a declarat Trump într-un interviu acordat vineri moderatorului Fox News, Sean Hannity.

Luni, Trump a declarat reporterilor, că deşi a avut o „relaţie foarte bună” cu dr. Fauci, „nu sunt întotdeauna de acord cu el”.