Carnagiu: 200 de miliarde de dolari şterse de pe piaţa cripto într-o singură zi

Bitcoin
Bitcoin (Thomas Trutschel / Getty Images)

Bitcoin a scăzut sub valoarea de 26.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, pe fondul unei vânzări mai ample de criptomonede care a şters peste 200 de miliarde de dolari de pe întreaga piaţă într-o singură zi.

Preţul bitcoin a scăzut până la 25.919,33 USD joi dimineaţă, potrivit datelor Bitstamp. Aceasta este prima dată când criptomoneda s-a scufundat sub nivelul de 27.000 USD din 26 decembrie 2020. De atunci, Bitcoin şi-a redus oarecum pierderile şi s-a tranzacţionat ultima dată la 28.291,48 USD, în scădere cu 3% în ultimele 24 de ore.

Ether, a doua mare monedă digitală, a ajuns la 1.719,73 USD per unitate. Este prima dată când criptomoneda a scăzut sub pragul de 2.000 USD din iulie 2021. Ether a scăzut ultima dată cu 11% la un preţ de 1.936,07 USD.

Investitorii fug de criptomonede într-un moment în care pieţele bursiere au căzut de la maximele înregistrate în perioada pandemiei de virus Wuhan, din cauza temerilor legate de creşterea preţurilor şi de deteriorarea perspectivelor economice.

Datele privind inflaţia din SUA, publicate miercuri, au arătat că preţurile pentru bunuri şi servicii au crescut cu 8,3% în aprilie, o rată mai mare decât se aşteptau analiştii, care se situează aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

De asemenea, un alt factor care sperie investitorii este căderea protocolului stablecoin Terra. TerraUSD, sau UST, ar trebui să oglindească valoarea dolarului. Dar a scăzut la mai puţin de 30 de cenţi miercuri, zdruncinând încrederea investitorilor în aşa-numitul spaţiu financiar decentralizat.

Stablecoins sunt asemenea conturilor bancare ale pieţei cripto, abia reglementate. Investitorii în monedă digitală apelează adesea la ele pentru siguranţă în perioadele de volatilitate a pieţelor.

Începând de joi dimineaţă, UST se tranzacţiona la aproximativ 54 de cenţi, încă cu mult sub valoarea-obiectiv de 1 USD.

Luna, un alt token Terra care are un preţ flotant şi este menit să absoarbă şocurile de preţ UST, şi-a şters 97% din valoare în 24 de ore şi a ajuns la doar 5 cenţi - chiar mai puţin decât UST.

Investitorii sunt speriaţi de implicaţiile pentru bitcoin. Luna Foundation Guard – un fond înfiinţat de creatorul Terra Do Kwon – a adunat miliarde de dolari în bitcoin pentru a sprijini UST în vremuri de criză. Teama este că Luna Foundation Guard vinde o mare parte din deţinerile sale de bitcoin pentru a-şi susţine monedele stablecoin aflate în dificultate. Acesta este un pariu riscant - nu în ultimul rând pentru că bitcoinul este în sine un activ incredibil de volatil.

Consecinţele prăbuşirii Terra au dus la temeri de contagiune pe piaţă. Tether, cea mai mare stablecoin din lume, a scăzut, de asemenea, joi, sub valoarea sa de 1 USD, coborând la un moment dat la 95 de cenţi.

Economiştii s-au temut de multă vreme că Tether ar putea să nu aibă cantitatea necesară de rezerve pentru a-şi consolida valoarea în cazul retragerilor în masă.