Candidaţii ACUM s-au angajat în scris să nu facă coaliţie cu gruparea Plahotniuc-Dodon-Şor
alte articole
Candidaţii blocului ACUM DA PAS în circumscripţia naţională precum şi în circumscripţiile uninominale, au semnat joi, 21 februarie 2019, Angajamentul candidatului ACUM faţă de cetăţenii Republicii Moldova, potrivit căruia, fiecare candidat din partea Blocului ACUM se angajează în faţa poporului Republicii Moldova să nu participe la crearea unei coaliţii de guvernare (formală sau informală) cu PD, PSRM, Partidul Şor, Partidul Nostru şi alte formaţiuni pro-oligarhice şi anti-europene în caz dacă acestea intră în Parlament. De asemenea, acest Angajament obligă candidatul semnatar să-şi depună mandatul de deputat în caz de încălcare a prezentului angajament.
„Subsemnata/ul, candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea „Blocului electoral ACUM Platforma DA şi PAS”, mă angajez în faţa poporului Republicii Moldova să nu participe la crearea unei coaliţii de guvernare (formală sau informală) cu Partidul Democrat din Moldova, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Partidul Politic „Şor”, „Partidul Nostru” şi alte formaţiuni pro-oligarhice şi anti-europene în caz dacă acestea intră în Parlament.
Sunt profund conştient de faptul că mandatul pe care-l voi obţine de la alegătorii „Bocului electoral ACUM Platforma DA şi PAS” presupune refuzul de a intra în orice fel de alianţă cu grupările Plahotniuc-Dodon-Şor, care au uzurpat puterea, au capturat statul Republica Moldova. În numele libertăţii, democraţiei şi dezvoltării Republicii Moldova, îmi asum ca toate deciziile pe care le voi lua să fie doar în interes naţional şi în conformitate cu angajamentele politice ale formaţiunii pe listele căreia am fost ales.
Mă oblig în faţa alegătorilor care mi-au încredinţat acest mandat ca, în caz de încălcare al prezentului Angajament, că-mi depun mandatul de deputat”, se arată în documentul semnat
În opinia liderului PAS, Maia Sandu, marea majoritate a clasei politice de până acum a dezamăgit profund cetăţenii, şi în timp ce unii politicieni le-au trădat votul, alţii le-au demonstrat lipsă de profesionalism pentru a rezolva problemele societăţii.
Mai mult decât atât, Sandu consideră că în toţi aceşti ani, „societatea noastră a ajuns să sufere din cauza decalajului enorm dintre stat şi cetăţean, din cauza unei acute lipse de încredere, care îşi are originea în corupţia înrădăcinată la toate nivelurile, din cauza unei birocraţii care, în loc să rezolve problemele cetăţeanului, creează mai multe obstacole, din cauza favoritismului, care a distrus orice urmă de meritocraţie şi de apreciere a competenţei”.
La rândul său, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a specificat că cetăţenii Republicii Moldova nu se mai simt în siguranţă în ţara lor, după ce „oligarhul şi anturajul său criminal” au capturat instituţiile statului. Acesta a mai ţinut să puncteze că de frică şi aflaţi în agonie, cei de la guvernare au scos bandiţii, huliganii, mafioţii pe străzi, în pieţe şi în curţile oamenilor şi tot ei „circulă printre noi. Într-o bună zi vor tăbărî în casele noastre, ca în anii 90. Moldova este sub asediu”.