Călin Georgescu, declaraţii uluitoare în 2021 despre NATO: Acest club e inexistent. Scutul de la Deveselu e o “ruşine diplomatică”
Călin Georgescu, câştigătorul surpriză al primului tur al alegerilor prezidenţiale, a făcut în ultimii ani o serie de afirmaţii controversate, unele chiar înaintea invaziei la scara largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Mai exact, invitat în februarie 2022 în studioul Realitatea TV, în emisiunea “Culisele statului paralel”, moderată de Anca Alexandrescu, Georgescu a comentat un interviu pe care l-a acordat în 2021 şi în care afirma că scutul de la Deveselu este o “ruşine diplomatică” şi că alianţa militară NATO, pe care a descris-o ca fiind un “club”, este “inexistentă” şi nu va sări în apărarea membrilor săi, în cazul în care vreunul dintre ei ar fi atacaţi.
Deşi moderatoarea emisiunii i-a atras atenţia că astfel de declaraţii incendiare ar putea da apă la moară celor care spun că este apropiat de Rusia şi că este chiar finanţat de ruşi, Georgescu nu şi-a schimbat poziţia cu privire la NATO.
În continuare, redăm atât o parte din dialogul dintre Alexandrescu şi Georgescu, cât şi declaraţiile acestuia din urmă făcute în interviul din 2021:
Alexandrescu: Haideţi să ne întoarcem la chestiuni de actualitate. Ştiţi, se discută extrem de mult în ultimele săptămâni despre situaţia din Ucraina. Dumneavoastră aţi făcut o declaraţie de curând despre scutul de la Deveselu. Şi aş vrea să o vedem şi după aceea să comentăm.
Jurnalist (Interviu 2021): De ce o entitate străină ar înfiinţa un scut antirachetă într-o ţară fără instituţii? Într-o ţară capturată de mafie?
Georgescu: Scutul de la Deveselu este o ruşine diplomatică. Scutul nu are nimic legat de apărare. Din contră, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare este o parte a politicii de confruntare. Scutul nu este o chestiune de pace, aşa cum a fost prezentată de cei care au pupat ghiulul la diverse porţi. Armata română astăzi, ca apărare, nu există. Noi am externalizat răspunderea, acţiunile şi deciziile în securitatea naţională şi apărarea ţării.
În acest moment, astăzi, când noi doi vorbim, noi nu mai reprezentăm nimic pe plan extern.
Nimic. Zero. Toate programele de guvernare, aşa-zise, de 30 de ani, n-au fost decât o listă privată de cumpărături, o escrocherie. Şi vreau să precizez un lucru, ca să fie clar pentru toată lumea. Nici o ţară, nici o ţară din blocul NATO, care în eventualitatea că ar fi atacată de Rusia, vă asigur că NATO nu îi va lua apărarea. Punct!
Jurnalist: Pe ce vă bazaţi?
Georgescu: Pe ce mă bazez? Pe faptul că acest club este inexistent. A fost doar o, ca şi Uniunea Europeană, o intenţie acelor care au patronat-o şi au creat-o. Şi uitaţi-vă precis la declaraţiile preşedintelui american Donald Trump legate de NATO. Nici n-ar rost să spunem altceva.
Jurnalist: Ce a obţinut statul român după amplasarea scutului antirachetă la Deveselu?
Georgescu: Am spus mai devreme. Programele de guvernare n-au fost decât o listă privată de cumpărături.
Alexandrescu: Domnule Georgescu, e foarte grav ce afirmaţi şi, mai mult de atât, dă apă la moară celor care spun că sunteţi apropiat de Rusia şi că sunteţi chiar finanţat de ruşi.
Georgescu: Explicaţia a fost dată în ceea ce aţi arătat mai devreme apropo de scut. Aş adăuga un singur lucru. Acum două săptămâni, dacă spun bine, cam aşa, preşedintele american Joe Biden a convocat, cum este şi firesc de altfel, liderii ţărilor membre NATO din Europa pentru a discuta subiectul Ucraina.
A fost într-o luni, acum două săptămâni. Şi au participat, evident, toţi, mai puţin o singură persoană. România. Ori asta spune foarte multe, din punct de vedere diplomatic, din punct de vedere al relaţiilor pe care noi le avem potenţial cu un partener strategic.
Şi cel mai important lucru este cât de serios eşti luat în seamă pentru acest lucru. Ori atâta timp cât noi nu am existat la această discuţie, mai ales că aveam ce să spunem, fiind poate ţara cea mai implicată pe această zonă.
Alexandrescu: Ar fi trebuit să avem ce să spunem.
Georgescu: Bineînţeles,
Jurnalist: Dar chiar dacă mergea cineva din actualii noştri şefi, nu aveau ce să spună.
Georgescu: Mă rog, eu am spus-o mai edulcorat. Dar una peste alta este că acest ultim aspect, sau această ultimă situaţie, dovedeşte din plin ceea ce am spus la rândul meu anterior şi ceea ce aţi dat publicităţii referitor la interviul pe care l-am dat legat de scutul de la Deveselu!
Alexandrescu: Dar aveţi probe în acest sens? Că scutul de la Deveselu este un scut agresor, nu defensiv?
Georgescu: Să ştiţi un lucru. În momentul în care ai o acţiune prin care inciţi, de fapt despre asta este vorba, este un risc mult mai mare decât în momentul în care construieşti pacea. Din punctul meu de vedere, din experienţă a mea, nu numai punctul meu de vedere, este următorul lucru.
Pot să vă spun că în câteva întâlniri, să spunem aşa şapte-opt întâlniri, pe care le-am avut în diverse situaţii speciale la Organizaţia Naţiunilor Unite, am văzut mereu pacea, stând foarte solitar într-un colţ, lăsată aşa de izbelişte şi aşteptând cu deosebită graţie să-i vină rândul. Nu prea a venit, în general, în lume.
Alexandrescu: Dacă veţi ajunge preşedintele României, veţi renegocia statutul scutului de la Deveselu? Adică veţi spune, dom'le, avem nişte condiţii, respectaţi-le, sau dacă nu, plecaţi cu el de aici?
Georgescu: Pe mine mă interesează şi mă va interesa întotdeauna pacea, din ea construieşti. În momentul în care începi să intri pe aceste meleaguri foarte instabile, din punct de vedere al incitării, în special a vecinilor, indiferent care ar fi ei, nu este bine.
Vă invităm să urmăriţi materialul video (de la minutul 46:00)